Zupa zacierkowa, Kuchnia, Przepisy ,, Smaki czasu z Karolem Okrasą''
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Zupa zacierkowa - Telewizja Polska SA
Strona 1 z 2
Abonament
O TVP
Centrum prasowe
Dostępność
Zaloguj się
INFORMACJE KULTURA SPORT ROZRYWKA NASZE ANTENY TELEWIZJE REGIONALNE
strona główna
»
styl życia
»
kuchnia
»
książka kucharska
»
przepisy
»
przepisy smaki czasu z karolem okrasą
Książka kucharska
start porady przepisy
Zupa zacierkowa
Więcej
Ocena widzów
Twoja ocena
prześlij link znajomym
+
dodaj do ulubionych
Wymagania techniczne
System operacyjny:
Legalna wersja Windows XP/SP2, 2003, Vista oraz
odtwarzacz Windows Media Player v10 (wraz z zalecanymi
aktualizacjami) lub v11
Internet Explorer 7 lub nowszy, Firefox 3 lub nowszy
W przypadku oglądania filmu online (streaming) łącze o
minimalnej rzeczywistej przepustowości 512 kb/s.
Przeglądarka:
Łącze internetowe:
Przetestuj szybkość łącza Przetestuj swój komputer
Kategorie: kuchnia polska , Zupy , Przepisy Karola Okrasy
Składniki:
• 2 rozmrożone uda kacze
• 4 liście laurowe
• 2 pietruszki korzeniowej
• ½ selera korzeniowego
• 1 młody por
• 600 g ziemniaków
• 1 jajo
• 200 g mąki pszennej
• 100 g wędzonego boczku
• 100 g słoniny
• 1 cebula
• ½ łyżeczki suszonego majeranku
• sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Do garnka z zimną wodą wkładamy rozmrożone uda kacze, liście laurowe oraz pokrojone warzywa: pietruszki, seler, por; doprawiamy solą i gotujemy przez 1,5 godziny na
wolnym ogniu. Odcedzamy wywar.
2. Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru i gotujemy 15 minut.
3. Ciasto na zacierki: w misce łączymy mąkę, jajo, doprawiamy solą i pieprzem, dokładanie zarabiamy, czyli mieszamy składniki, po czym wyrabiamy na desce przesypując
mąką, aż ciasto będzie gładkie i dość twarde. Można dodać trochę wody. Ciasto wkładamy do lodówki na 10 minut.
4. Boczek i słoninę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na patelni na rumiane skwarki, zdejmujemy skwarki i na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w drobna
kostkę cebulkę. Potem do cebuli dodajemy skwarki i zdejmujemy z ognia.
5. Wyjmujemy ciasto z lodówki, ucieramy na tarce o grubych oczkach, przesypujemy mąką, po czym dodajemy do zupy, którą - gdy zacierki są już gotowe - doprawiamy solą,
pieprzem i majerankiem.
6. Zupę wylewamy na talerze, na wierzchu układamy skwarki z cebulką i skrawki mięsa z ugotowanych ud kaczych.
Dobra rada: z pozostałego mięsa z ud kaczych możemy zrobić doskonały pasztet, zwłaszcza gdy bułkę zastąpimy ugotowaną kaszą gryczaną.
serwisy
Książka kucharska - Pasztet z
dziczyzny i chleb z ziarnami
Książka kucharska - Pieczony comber
z sarny
Makłowicz w podróży
Program kulinarno-podróżniczy.
Robert Makłowicz zwabiony
egzotycznymi potrawami
odwiedza
»
Książka kucharska - Sandacz po
polsku z wody oraz pierogi z kapustą i
grzybami
Książka kucharska - Zupa rybna z
karpia z pulpetami
Euro według Gesslera
Książka kucharska - Grillowany
comber jagnięcy z plackami z
ziemniaków i kaszy gryczanej podany z
konfiturą z czerwonej cebuli
Książka kucharska - Steki z polędwicy
wołowej z pesto z suszonych
pomidorów
Jaki jest stan gastronomicznych
przygotowań naszego kraju do
»
Książka kucharska - Sandacz
zapiekany z grzybami z sałatką z
kiszonej kapusty i dyni
Książka kucharska - Zapiekanka z
ziemniaków i grzybów
Rączka gotuje
Cotygodniowy program kulinarny,
w którym znany i lubiany
»
Smaki czasu z Karolem
Okrasą
2012-11-14
Zupa zacierkowa - Telewizja Polska SA
Strona 2 z 2
Zapraszamy w kulinarną podróż do
świata wspomnień. Przywołujemy
»
zobacz także
tvp regionalne
Abonament TVP
Rada Programowa
Zgłoś program (ROPAT)
Zamówienia publiczne
Zgłoś nadużycie w sieci
Centrum prasowe
Program dla prasy
Serwis fotograficzny
Sklep TVP
Emisja w TVP
Odbiór programów TVP
Reklama w tvp.pl
Oferta handlowa
Telegazeta ogłoszenia
Biuro Reklamy
Naziemna Telewizja Cyfrowa
Merchandising (znaki)
Białystok
Bydgoszcz
Gdańsk
Gorzów Wlkp.
Katowice
Kielce
Kraków
Lublin
Łódź
Olsztyn
Opole
Poznań
Rzeszów
Szczecin
Warszawa
Wrocław
regulamin tvp.pl | pomoc | polityka prywatności | redakcja | newsletter | kontakt | Kariera w TVP
© 2012 Telewizja Polska S.A.
2012-11-14
[ Pobierz całość w formacie PDF ]