Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, Przepisy kulinarne, Pozostałe pyszności
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Zapiekanka z boczkiemWy�lij znajomym Drukujdania g��wneSk�adniki- 1 kg ziemniak�w- 4 jajka- p� szklanki �mietany lub jogurtu naturalnego- p� szklanki mleka- 10 dag ��tego sera- 20 dag w�dzonego boczku- s�l- pieprz- olejSpos�b przygotowaniaZiemniaki dok�adnie wyszorowa�, ugotowa� w �upinach. Przestudzi�, obra�, pokroi� na plastry. Jajka wybi� do miski, roztrzepa� ze �mietan�. Po��czy� z mlekiem i startym serem. Przyprawi� sol� i pieprzem, wymiesza�. �aroodporne naczynie wysmarowa� olejem. U�o�y� w nim po�ow� ziemniak�w, po�o�y� 3/4 boczku pokrojonego na cienkie plasterki, przykry� reszt� ziemniak�w. Zala� przygotowan� mas� jajeczn�, na wierzchu po�o�y� pozosta�e plasterki boczku. Wstawi� do piekarnika o temperaturze 200�C, zapieka� 15 min. Posypa� natk� pietruszki.W�dzony boczek nadaje potrawie niepowtarzalny smak, mo�na te� u�y� t�ustej kie�basy. Zapiekanka b�dzie mniej kaloryczna, je�li doda si� do niej pieczone mi�so lub dr�b.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]