Zapiekanka z kurczaka z kukurydzą i ryżem, Przepisy domowe
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki, 4 porcje:3 pojedyncze piersi kurczaka (około 500 g)po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej2 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka mški1 cebula3 zšbki czosnku2 pomidory (po sezonie - 250 g pomidorów z puszki)2 kukurydze cukrowe (lub po sezonie 1 puszka kukurydzy)1/2 papryczki chili lub w łagodnej wersji 1/2 zwykłej czerwonej papryki650 ml bulionu drobiowego500 ml przecieru pomidorowego, passaty1 łyżka masła klarowanego200 g ryżu (do risotto, Arborio) surowegoposypać parmezanemPrzygotowanie:Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solš i obtoczyć w mieszancepapryki w proszku (słodkiej i ostrej), kurkumy i mški.Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce.Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wycišć szypułki, usunšć pestki.Mišższ pokroić w kosteczkę. Pomidory z puszki zmiksować.Kukurydzę obrać z lici, obkroić z nasion, kolby wyrzucić.Kukurydzę z puszki odcedzić na sitku i przepłukać wodš.Papryczkę chili lub zwykłš paprykę pokroić w kosteczkę.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować garnek żaroodpornylub prostokštnš formę do zapiekanek o pojemnoci około 5 litrów.Zagotować bulion razem z przecierem pomidorowym, sprawdzić doprawieniesolš i pieprzem, dodać oregano.Na dużej i w miarę wysokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę zposiekanš paprykš i smażyć przez około 5 minut do zeszklenia na małym ogniu.Zwiększyć ogień, dodać czosnek, piersi kurczaka i obsmażać je przezokoło 3 - 4 minuty. Następnie dodać kukurydzę i ryż, wymieszać ismażyć razem przez 2 minuty. Dodać pomidory i mieszajšc smażyć przez1 minutę. Zalać 1 szklankš goršcego bulionu i zagotować.Przełożyć zawartoć patelni do żaroodpornego garnka lub naczynia,zalać resztš bulionu, wymieszać i zagotować. Przykryć iwstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Otworzyć,posypać kolendrš i tartym serem.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]