Ziemniaki po hiszpańsku, PRZEPISY KULINARNE ALKOHOLE I NIE TYLKO
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ziemniaki po hiszpa�skuNieskomplikowane do przygotowania danie podawane na ciep�o oraz na zimno w chrakterze przystawki. Odrobina kminku i octu winnego ciekawie wzbogaca smak znanych wszytkim ziemniak�w.czas: 30 minutliczba porcji: 4sk�adniki: 1 kg ma�ych, najlepiej m�odych ziemniak�w1 du�a czerwona papryka2 z�bki czosnkukminekchilli w proszkus�odka paprykaocet winny100 ml olejugruboziarnista s�lprzyrz�dzanie: Ziemniaki cienko obra� ze sk�rki, obgotowa� w osolonej wodzie oko�o 10 minut. Odcedzi� i pokraja� na po��wki lub �wiartki. W du�ej, g��bokiej patelni rozgrza� olej i sma�y� ziemniaki przekr�caj�c je cz�sto a� uzyskaj� z�oty kolor. Przeci�ni�ty czosnek, chilli i kminek zmiesza� z trzema sto�owymi �y�kami octu. Do ziemniak�w doda� pokrajan� papryk�. Sma�y� przez chwil�, po czym doda� mieszank� zi� i octu. Po chwili mo�na ju� podawa�, delikatnie posypane sol�.uwagi: Gdy ziemniaki s� m�ode i maj� cienk� sk�rk�, mo�na uzy� ich do potrawy bez obierania, a jedynie dok�adnie wyszorowane.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]