Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsamielonego w sosie beszamelowympoziom:łatwyporcji:4czas:25minPrzygotujnaczynie żaroodporne lub formę do zapiekankitrzepaczkęRozgrzej piekarnik do 180-200°C (termoobieg)CukiniaW dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. W gotującej sięwodzie blanszujemy cukinię pokrojoną w paski. Zblanszowaną cukinięhartujemy w naczyniu z zimną wodą, następnie osuszamy paski cukinii.Na patelnię dodajemy masło, na rozgrzane masło wrzucamy posiekanącebulę i czosnek. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy do miseczki.Do cebuli z czosnkiem dodajemy mięso mielone, przecier pomidorowy,żółtko, tartą bułkę, pistacje i paseczki szynki, doprawiamy solą i pieprzem.Mieszamy całość. Gotowy farsz formujemy w pulpeciki – małe kuleczkiwielkości śliwki.Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii (cukinia ma przypominaćmakaron cannelloni). W foremce do zapiekanki układamy pulpeciki owiniętecukinią, zachowując odstępy między nimi.Farsz20 g masła2 ząbki czosnku, posiekane1 duża cebula, posiekana600 g mięsa mielonego z łopatki100 ml przecieru pomidorowego1 żółtko jaja2 łyżki tartej bułki40 g pistacji, pokruszonychCukinia2 duże cukinie umyte, pokrojonewzdłuż w paskiniewielka ilość soliSos beszamelowy3 łyżki masła3 łyżki maki3 szklanki mlekaniewielka ilość soliniewielka ilość pieprzuszczypta gałki muszkatołowej1/2 pęczka bazylii, umytej, posiekanej100 g sera gouda, startegoSos beszamelowyRozpuszczamy masło tak, by się nie zrumieniło, dodajemy mąkę i smażymyprzez 2 minuty, cały czas mieszając trzepaczką. Następnie dodajemy zimnemleko, gotując, cały czas mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencjisosu. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną bazylią.Pomiędzy ułożone na blaszce pulpeciki wlewamy sos beszamelowy, tak żebynie zalać nim powierzchni pulpecików. (Do mniejszego naczynia możemynajpierw wlać sos, następnie układamy w nim pulpeciki owinięte cukinią).Wolne miejsce między kuleczkami posypujemy startym serem gouda. Takprzygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego dotemperatury 180-200 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 20-30 minut.5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,pokrojonych techniką julienneniewielka ilość soliniewielka ilość pieprzu
[ Pobierz całość w formacie PDF ]