Zupy, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->przepisówna41ZupyPrzepisy zebrane przez: smakerSpis treści:Zupa pomidorowa z soczewicą.......................................................................................................... 2Zupa ogonowa...................................................................................................................................... 4Barszcz ukraiński................................................................................................................................. 5Rosół z perliczki................................................................................................................................... 6Rosół mojej mamy................................................................................................................................ 7Krem z marchewki............................................................................................................................... 8Krem marchewkowo - imbirowy........................................................................................................ 9zupa marchewkowa z lanymi kluseczkami.................................................................................... 10Zupa z botwinki.................................................................................................................................. 11zupa dyniowa na mleku................................................................................................................... 12Zupa dyniowa..................................................................................................................................... 13marokańska zupa dyniowa Gordona Ramsaya............................................................................. 14Zupa z soczewicy na piwie............................................................................................................... 15Zupa z dyni ze skwarkami................................................................................................................ 16Gazpacho, hiszpański chłodnik........................................................................................................ 18Chłodnik.............................................................................................................................................. 19Zupa Minestrone................................................................................................................................ 20Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem............................................................................................. 21Zupa kalafiorowa............................................................................................................................... 22Zupa z pieczonego czosnku.............................................................................................................. 23Zupa pomidorowa z soczewicąAutor:BEATA1978Przepisów:400Ocena:180995-6 os.30 minłatwetanieSkładniki:gotowe przetarte pomidory 700 gpor 1 szt (mały)czosnek 6 ząbkówbulion warzywny 2 szklsuszona bazylia, oregano, mielona gałkamuszkatołowa, pieprz, sól, chili, kurkumaczerwona cebula 1 sztpuszka czerwonej soczewicy gotowanejna parze (Bonduelle)olej roślinnyśmietanka 30 %Sposób przygotowania:1Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju, dodać pozostałe ząbki czosnku, pokrojone wplasterki. Wsypać soczewicę. Całość doprawić chili, kurkumą, solą i pieprzem. Dusić na wolnymogniu, tak aby cebula i czosnek nieco zmiękły.2Pora pokroić w cienkie półplasterki, czosnek (4 ząbki) pokroić w plasterki. Warzywa podsmażyćna oleju, dodać przetarte pomidory, bulion warzywny oraz zioła. Gotować ok 10 minut.Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Zupę podawać z duszoną soczewicą.Jeżeli ktoś chce złagodzić smak zupy, można dodać trochę słodkiej śmietanki. Smacznego :)Zupa pomidorowa z soczewicąStrona 2Twoje notatki do przepisu:Zupa pomidorowa z soczewicąStrona 3Zupa ogonowaAutor:GREGORHSPEEDPrzepisów:810Ocena:182425-6 os. > 60 minłatwetanieSkładniki:2 ogony wieprzowe2 marchewki2 pietruszkiselerpor4 cebule średniej wielkości2 łyżki koncentratu pomidorowegoszklanka soku pomidorowego4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki4 ziemniaki1 łyżka majerankusól ,pieprz4 liście laurowekilka ziarenek ziela angielskiegoSposób przygotowania:1Umyte i oczyszczone ogony wieprzowe włożyć do zimnej i osolonej wody , zagotować i odcedzić.Do odcedzonych ogonów dołożyć obrane warzywa ,liście laurowe ,ziele angielskie, zalać wodą,posolić i doprawić pieprzem ,nastawić na wolny ogień i gotować do miękkości.Na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę ,następnie dodać majeranek i czerwoną paprykę,przesmażyć.Na patelnię wlać sok pomidorowy wymieszany z przecierem i smażyć jeszcze chwilę.Ugotowane na miękko warzywa i mięso wyciągnąć z wywaru i wlać do niego cebulę zpomidorami. Wrzucić też obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Warzywa pokroić w drobną kostkę ,ogony obierać z mięsa i dodać do zupy. Gotować jeszczeokoło 30 - 40 minut.Twoje notatki do przepisu:Zupa ogonowaStrona 4
[ Pobierz całość w formacie PDF ]