Zupa z opienek, Grzyby Jadalne, Potrawy z grzybów
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
1. Zupa z opieniek--------------------------------------------------------------------------------Sk�adniki:1 kg opieniek, 0,5 kg ziemniak�w, 1 cebula, 1 �y�ka mas�a, 1 �y�ka m�ki, s�l, pieprz oraz w�oszczyzna i 0,6 kg wo�owego mi�sa z ko�ci� na bulion (mo�na u�y� bulionu z kostki lub roso�u instant)Wykonanie:1. Z mi�sa i w�oszczyzny ugotowa� bulion w ma�ej ilo�ci wody.2. Bulion przela� do w�a�ciwego garnka, w kt�rym b�dziemy gotowa� zup�, uzupe�ni� wod� do oko�o 2 l.3. Opie�ki (same kapelusze) oczy�ci�, umy� (zawsze kr�tko, pod bie��c� wod�, nie moczy�) i wrzuci� na wrz�tek. Gotowa� oko�o 20 min i odla� na sito, przela� zimn� wod� i wrzuci� do bulionu.4. Ziemniaki obra�, pokroi� w kostk�, doda� do zupy i gotowa� 1 godzin�. Wsypa� s�l (p� �y�eczki) i pieprz mielony.5. Z ugotowanej w�oszczyzny wzi�� tylko marchew, pokroi� w plasterki i doda� pod koniec gotowania do zupy.6. Drobno pokrojon� cebul� przysma�y� na z�oty kolor na ma�le, wsypa� m�k� i przyrumieni�. Tak przygotowan� zasma�k� po��czy� z zup�, zagotowa�.Idealnym dodatkiem do zupy b�dzie �wie�y bia�y chleb wiejski, grubo posmarowany prawdziwym �mietankowym mas�em.Opie�ka miodowa - Armillaria mellea - zwana tak�e �opie�k�, opie�kiem, bed�k� pniakow�, pier�ciank�, podpie�k� lub podpie�kiem, jest gro�nym szkodnikiem drzew. Owocniki opie�ki wyrastaj� na pniach drzew �ywych, a tak�e na gnij�cych k�odach drzewnych oraz na rozk�adaj�cych si� ga��ziach. Opie�ki wyst�puj� gromadnie, cz�sto w postaci kilku okaz�w ze zro�ni�tymi u do�u trzonami, o okr�g�ych ��tobr�zowych kapeluszach, osadzonych na dosy� cienkich i d�ugich trzonach. Powierzchnia kapeluszy w cz�ci �rodkowej pokryta jest �useczkami z pop�kanej sk�rki w kolorze brunatnym, a pod kapeluszem wyst�puje ko�nierzyk. Surowe opie�ki s� w smaku lekko cierpkie, zapach maj� s�aby, ale przyjemny. W kuchni wykorzystuje si� tylko kapelusze grzyb�w m�odych i �rednio wyro�ni�tych. Trzony opie�ki s� �ykowate i twarde. Opie�ki miodowe u�ywane s� najcz�ciej na marynaty i solonki, kt�re s� niezwykle cenionym dodatkiem do mi�s. Zaleca si� opie�ki przed przerobieniem zawsze obgotowa�, czego na przyk�ad kurki w og�le nie wymagaj�. Opie�ki nale�y gotowa� d�u�ej ni� inne grzyby, bo oko�o 20 minut, a wod� z gotowania zawsze odla�.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]