Zabawy kulinarne - przepisy(1), ► KULINARNE, przepisy kucharskie
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Zabawy kulinarne z dziećmi, to doskonały sposób na spędzenie kilku
chwil z dziećmi, doskonale się przy tym bawiąc wraz z nimi.
Przedstawiamy poniżej kilka propozycji zabaw dla dzieci od lat dwóch
wzwyż. Przepisy w większości nie są "sztywne" i można je modyfikować
zależnie od upodobań waszych Małych Pomocników.
Zależnie od wieku dziecka zabawy te wymagają większego, bądź
mniejszego udziału rodziców!
Koktajl mleczno-owocowy
Świetny sposób na zaaplikowanie niejadkom mleka i owoców.
Potrzebne składniki:
•
1/2 szklanki zimnego mleka (dla dzieci zawsze pełnotłuste)
•
6 truskawek, banan lub jakikolwiek inny dający się dobrze miksować owoc
•
1/4 szklanki owocowego jogurtu
Opis przyrządzenia:
Dzieci pomogą ci odmierzyć składniki. Zmieszajcie je dobrze, aż płyn uzyska puszystość. Nalewaj
do wysokich szklanek ze słomkami i patrz, jak koktajl znika.
Powyższe ilości przewidziane są na 1 porcję.
Placki bananowe
Specjaliści od żywienia twierdzą, że powinniśmy zjadać dziennie jednego banana. Jeśli masz w
domu dojrzałe banany, możesz zrobić z nich wraz z dziećmi zdrową przekąskę.
Potrzebne składniki:
•
2 dojrzałe banany
•
1 jajko
•
1 szklanka mąki (możesz też użyć mąki z pełnego ziarna)
•
proszek do pieczenia
•
3/4 szklanki mleka
•
1 łyżka stołowa masła
Opis przyrządzenia:
Dzieci mogą pomóc w pierwszej czynności, którą jest porządne ugniecenie bananów. Następnie
rozbijcie jajko i utrzyjcie je z bananami na gładką masę. Teraz należy dosypać mąki i dolać połowę
mleka, a potem ubijać przez minutę dużą łyżką. Wlać resztę mleka.
Nakryjcie masę papierowym ręcznikiem i odstawcie na pół godziny.
Nałóżcie łyżeczkę masła na patelnię i wylejcie na nią masę, formując małe placki.
Po pokazaniu się bąbelków na brzegach poodwracajcie placki ostrożnie łopatką do jajek i smażcie
dalej na kolor złocisto-brązowy. Bananowe placki smakują wspaniale na deser z lodami i
plasterkami bananów. Można też je zjadać na zimno jako przekąskę. Z podanych ilości będzie ich
około 12.
Motylkowe kanapki
Te kanapki będą smakowały nawet najbardziej wybrednym członkom rodziny, zwłaszcza jeśli
pomogą w ich przyrządzeniu.
Potrzebne składniki:
•
chleb
•
ser topiony, ser żółty lub masło orzechowe
•
ozdobniki, takie jak kawałki owoców i warzyw, plasterki sera, kiełbasy lub szynki, seler,
rodzynki czy cokolwiek innego, smacznego i kolorowego
Opis przyrządzenia:
Ustaw małe dzieci koło siebie na krzesłach przy blacie kuchennym. One też pomogą. Przekrój po
przekątnej kwadratowe kawałki chleba na trójkąty ułóż je na tacy, stykając wierzchołkami - na
podobieństwo motyli.
Posmarujcie trójkąty, a następnie udekorujcie je. Dzieci zgłaszają swoje pomysły i sugestie oraz
pomagają - zwłaszcza przy dekorowaniu. Plasterki sera z pokrojonym selerem są bardzo smaczne,
a plasterki banana i rodzynki na maśle orzechowym - palce lizać! Jako motyle czułki można
zastosować paseczki z marchwi lub papryki.
Szaszłyki kiełbaskowe
Z kiełbasek typu kabanosów dzieci mogą zrobić doskonałe szaszłyki na własną kolację, przyjęcie
urodzinowe czy spotkanie w ogrodzie z przyjaciółmi.
Potrzebne składniki:
•
1 kg kiełbasek
•
małe pomidorki
•
ogórek pokrojony w kostki
•
duże kawałki konserwowego ananasa
•
puszka małych kolbek kukurydzianych
•
nadziewane oliwki (jeśli dzieci je lubią)
Składniki sosu:
•
1 łyżka stołowa soku z cytryny
•
1 łyżka stołowa brązowego cukru
•
2 łyżeczki do herbaty musztardy francuskiej
•
syrop ananasowy z puszki
Opis przyrządzenia:
Zróbcie sos, mieszając syrop, cukier, musztardę i sok. Gotujcie miksturę, aż zmniejszy objętość do
jednej trzeciej.
Dzieci mogą pomóc, krojąc ogórek w kostkę, przepoławiając pomidorki i gromadząc wszystkie
inne potrzebne składniki. Spodoba im się nawlekanie kawałków jedzenia na patyki do szaszłyków.
(Te ostatnie będą mniej skłonne zapalać się nad żarem w grillu, jeśli namoczymy je przez noc w
wodzie). Nałóżcie pędzlem sos na gotowe szaszłyki i - gdy jedne będą się grzały - przygotowujcie
następne. Szaszłyki pozostałe po tej uczcie dzieci z chęcią wezmą na drugie śniadanie do szkoły.
Lody bananowe z czekoladą
Dzieci uwielbiają banany, a te dobrze im służą. Oto jeszcze jedna pomysłowa receptura.
Potrzebne składniki:
•
banany
•
czekolada
•
patyczki do lodów
Opis przyrządzenia:
Dzieci mogą obrać banany, a starsze spośród nich pokroić je na połowy. W tępe końce bananów
wbijamy patyczki do lodów, układamy całość na tacy i zamrażamy.
Po zamrożeniu zanurzamy w płynnej czekoladzie. Smacznego!
Chrupki czekoladowe
Smakowity deser do przygotowania z dziećmi na specjalne okazje.
Potrzebne składniki:
•
4 szklanki dmuchanego ryżu
•
3 łyżki stołowe kakao
•
1,5 szklanki cukru do posypania
•
1 szklanka wiórków kokosowych
•
250g twardego oleju kokosowego
Opis przyrządzenia:
Dzieci chętnie zajmą się wsypaniem cukru do dużej miski. Następnie mogą odmierzyć, wsypać i
zmieszać w misce inne suche składniki.
Ty tymczasem roztop powoli olej kokosowy w garnku i nieco ostudź. Wlej ostrożnie olej do miski
z suchymi składnikami. Dzieci muszą być w tym momencie w bezpiecznej odległości.
Po dostatecznym ostygnięciu masy nałóżcie ją do foremek i oziębcie w lodówce. Doskonałe.
Kogel-mogel
Ilekroć dzieci nie mają apetytu, powinny skusić się na
kogel-mogel
- w większości lubią pomagać
w jego przygotowaniu.
Potrzebne składniki:
•
1 jajko
•
cukier
•
aromat waniliowy
•
mleko
•
gałka muszkatołowa
•
niekiedy dodaję się również banana
Opis przyrządzenia:
Dzieci mogą pomóc w skompletowaniu składników i przyborów. Mogą rozbić jajko i wylać do
miski, a następnie ubić je z wanilią i dwiema łyżeczkami cukru. Przytrzymaj miskę i niech ubijają
aż do spienienia. Wtedy należy dolać mleko i dalej ubijać.
Pomóż im ponalewać kogel-mogel do szklanek i posypać z wierzchu odrobiną gałki
muszkatołowej.
Tost francuski
Smakowite śniadanie, które można łatwo wspólnie przygotować.
Potrzebne składniki:
•
1 jajko
•
1/2 szklanki mleka
•
2 łyżeczki masła
•
4 kromki chleba
•
miód lub konfitury
Opis przyrządzenia:
Zgromadź z dziećmi niezbędne przyrządy i składniki. Pomóż dzieciom ubić jajko. Następnie
należy dodać mleko i wszystko dobrze wymieszać. Roztop masło na patelni, a kiedy pojawią się
bąbelki, zamocz dwie kromki chleba w jajku z mlekiem i smaż. Tosty obróć na patelni tylko raz.
Podawaj na ciepło z miodem lub konfiturami.
Twarzyczki jajeczne
Aby zachęcić dzieci do jedzenia zdrowych rzeczy, trzeba niekiedy uciekać się do podstępu.
Robienie twarzyczek będzie dla nich wielką frajdą - należy mieć nadzieję, że jedzenie również.
Potrzebne składniki:
•
jajka na twardo
•
tarty ser, marchewka, paseczki sałaty na „włosy"
•
rodzynki, kawałki pomidora lub buraka na elementy „twarzyczek"
•
majonez lub ser topiony w charakterze spoiwa
Opis przyrządzenia:
Pomóż dzieciom przekroić jajka na pół. Poukładajcie połówki na desce. Teraz niech dzieci użyją
wyobraźni do kreowania twarzy i główek. Do twarzyczek można przyczepić resztę ciała z
prostokątów i trójkątów chleba posmarowanego masłem. Na zakończenie cała twórczość musi być
zjedzona.
Można również zrobić klowna, odcinając górną część jajka i przeznaczając ją na „czapkę".
Starannie wybierz żółtko i ugnieć z sosem pomidorowym, kawałkiem łososia skropionym sokiem z
cytryny lub z majonezem. Nadzienie należy z powrotem włożyć do jajka i zamknąć je „czapeczką".
Z kawałeczków pomidora czy papryki można stworzyć „twarz", a całość usadowić pionowo w
pociętych na pasemka liściach sałaty.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]