Zwroty Żywienie, Język angielski
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
6.
¯YWIENIE: artyku³y spo¿ywcze, przygotowanie
potraw, posi³ki, lokale gastronomiczne, diety*
A
6a.mp3
d³ugoæ nagrania: 07:25
Artyku³y spo¿ywcze
bekon bacon
bu³ka roll, bun
chleb / bochenek / kromka chleba bread / a loaf of bread / a slice of bread
cukier / s³odki sugar / sweet
cukierki, s³odycze sweets, sweet things
czekolada / czekoladki chocolate / chocolates
czekolada mleczna/bia³a milk/white chocolate
drób poultry
d¿em / s³oik d¿emu jam / a jar of jam
galaretka / (meduza) jelly / (jellyfish)
herbata tea
szklanka herbaty / fili¿anka herbaty a glass of tea / a cup of tea
herbatniki / wafelki
biscuits, USA: cookies / wafers
jajka
eggs
www.maturazangielskiego.net
59
jogurt yoghurt, USA: yogurt
kanapka sandwich
karp carp
kie³basa / kie³baski sausage / sausages
kluska noodle
krab crab
kura / kurczak hen / chicken
lizaki lollipops
lody ice-cream
majonez / keczup / musztarda mayonnaise / ketchup / mustard
³agodna/ostra musztarda mild/strong mustard
m¹ka flour
makaron pasta
marmolada jam, marmalade
mas³o / smarowaæ mas³em butter / to butter
miód / (miesi¹c miodowy) honey / (honeymoon)
mleko milk
p³atki kukurydziane/zbo¿owe / muesli cornflakes/cereal / muesli
przyprawy / zio³a
spices / herbs
mocno przyprawiony, ostry
spicy
rak / (nowotwór)
crayfish / (cancer)
ryby / oæ / filety z ryby
fish / fishbone / fish fillets
paluszki rybne
fish fingers
ry¿
rice
salami
salami
ser / (umiech!)
cheese / (cheese!)
limak
snail
mietana / bita mietana
cream / whipped cream
sól / s³ony
salt / salty
spaghetti
spaghetti
stek
steak
surowe/t³uste/chude miêso
raw/fatty/lean meat
szynka
ham
wêgorz
eel
wo³owina / cielêcina / wieprzowina
beef / veal / pork
zupa grzybowa
mushroom soup
lista zakupów shopping list
materia³y pochodz¹ z ksi¹¿ki Tematyczny s³ownik polsko-angielski, www.enset.pl
60
sk³adniki
ingredients
Warzywa
05:00
ê
cebula
onion
czosnek / z¹bek czosnku
garlic / a clove of garlic
dynia
pumpkin
fasola
beans
kapusta
cabbage
kukurydza / s³odka kukurydza
corn / sweetcorn
marchew
carrot
ogórek / korniszon
cucumber / gherkin
papryka
pepper
pomidor
tomato
por
leek
rzodkiewka
radish
sa³ata / sa³atka, surówka
lettuce / salad
seler
celery
ziemniak
potato
Owoce
06:07
ê
arbuz
watermelon
brzoskwinia
peach
cytryna
lemon
czerenia, winia
cherry
grejpfrut
grapefruit
gruszka / grusza
pear / a pear tree
jab³ko / jab³oñ
apple / an apple tree
malina
raspberry
morela
apricot
oliwka
olive
pomarañcza
orange
porzeczka
currant
czerwona/czarna porzeczka
redcurrant / blackcurrant
liwka / (wymarzona praca)
plum / (a plum job)
truskawka
strawberry
winogrono / kiæ winogron
grape / a bunch of grapes
www.maturazangielskiego.net
61
B
6b.mp3
d³ugoæ nagrania: 05:10
Przygotowanie potraw
Kuchnia (kitchen)
czajnik
kettle
dzbanek
jug
fili¿anka / fili¿anka kawy
cup / a cup of coffee
koszyk
basket
kuchenka mikrofalowa
microwave (oven)
kuchenka
cooker, USA: stove
lodówka
fridge, USA: równie¿ - icebox
³y¿ka
spoon
mikser
mixer, blender
minutnik
timer
miska
bowl
nó¿
knife
opiekacz
toaster
patelnia
frying pan, USA: skillet
piecyk kuchenny
oven
pojemnik
container
pokrywka
lid
rondel
saucepan
s³oik
pot, jar
spodek
saucer
szklanka, kieliszek
glass
talerz
plate
widelec
fork
zlew
sink
zmywarka do naczyñ
dishwasher
01:54
ê
Przygotowanie potraw (preparing food/food preparation)
gotowaæ / gotowaæ w wodzie
to cook / to boil
mieszaæ
to stir, to mix
obieraæ (owoc)
to peel (a fruit)
materia³y pochodz¹ z ksi¹¿ki Tematyczny s³ownik polsko-angielski, www.enset.pl
62
obracaæ
to turn over
odgrzaæ
to warm up, to reheat
ostudziæ
to cool (down)
piec (ciasto)
to bake
pokroiæ
to cut, to slice
posiekaæ
to chop
pos³odziæ / posoliæ
to sweeten / to salt
posmarowaæ mas³em
to butter
przyprawiæ
to spice
rozprowadziæ, posmarowaæ
to spread
sma¿yæ / gotowaæ siê na wolnym ogniu
to fry / to simmer
upiec / pieczeñ wo³owa
to roast / roast beef
upiec co na grillu / z grilla
to grill / grilled
wlaæ
to pour
w³o¿yæ co do
to put sth into
wrzuciæ co do czego
to throw sth into sth
zbieraæ grzyby
to pick mushrooms
zemleæ
to grind
zetrzeæ
to grate
Przyk³adowy przepis
Cheese tart
03:50
ê
To make a cheese tart, you need 2 packs of cheese slices, frozen French pastry, 250
grammes of boiled broccoli, 250 grammes of peeled cherry tomatoes, a small, lightly
fried onion and 100 grammes worth of cooked chicken breast. Eight of the cheese
slices will be used whole: break the others into pieces. The broccoli, onion and
chicken should be cut up into small bits.
First off, put the eight whole cheese slices between two layers of French pastry.
Then put all this into a tart baking tin that has been greased with butter and bake it
till it goes a golden colour. To make the topping, mix the broccoli, the bits of cheese,
the onion, the chicken and the tomatoes and add seasoning. Then spread it on top
of the partly-baked pastry. Bake the tart until the cheese has melted.
www.maturazangielskiego.net
63
[ Pobierz całość w formacie PDF ]