Zioła i przyprawy w walce z rakiem, Coś dla zdrowia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jeste tym, co jesz mówi mšdroć ludowa. Dieta w prosty sposób wpływa na nasze zdrowie, a produkty, które spożywamy chroniš nas przed wieloma chorobami. Również rakiem. Oto 7 ziół i przypraw, które pomogš zapobiec powstaniu komórek nowotworowych albo wspomogš leczenie, jeli rak już zaatakował.ImbirJest chyba najdłużej stosowanš rolinš w medycynie naturalnej. Jego korzeń ma wiele dobroczynnych składników, które wspomagajš działanie systemu odpornociowego organizmu, pomagajš na schorzenia przewodu pokarmowego zapobiegajš mdłociom i skutecznie wspierajš kurację podczas przeziębienia. Wraz z postępem w medycynie naukowcy znajdujš dla niego coraz to nowe zastosowania, na przykład w kosmetykach czy przemyle perfumeryjnym. Ponieważ posiada charakterystyczny, ostry smak doskonale sprawdza się również w kuchni, jako przyprawa.Imbir jest także silnym antyoksydantem. Oznacza to, że skutecznie walczy z wolnymi rodnikami majšcymi wpływ na powstawanie nowotworów. Zostało potwierdzone naukowo, że regularne spożywanie imbiru (zarówno wieżego, jak i sproszkowanego) chroni przed rozwojem raka jelita oraz prostaty.CzosnekCzosnek to prawdopodobnie najskuteczniejszy lek występujšcy naturalnie. Zawarte w nim organiczne zwišzki siarki, a także argininy, oligosacharydy, flawonoidy i selen majš korzystny wpływ na nasze zdrowie. Liczne badania naukowe dowodzš, że zwiększenie spożycia czosnku zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołšdka, okrężnicy, przełyku, trzustki i piersi, a także glejaka złoliwego nowotworu mózgu.Poza tym, ten dodatek do potraw wspomaga detoksykację, wzmacnia system odpornociowy i pomaga obniżyć cinienie krwi. Lekarze sugerujš, że aby wykorzystać jego lecznicze właciwoci należy spożywać pół zšbka wieżego czosnku dziennie. Najwięcej dobroczynnych właciwoci posiada jedzony na surowo. Gotowany, pieczony czy duszony traci częć swoich zalet bakteriobójczych, choć nadal dobrze działa przeciwgrzybicznie i jako antyoksydant.RozmarynRozmaryn zawiera wiele substancji czynnych. Jednš z najważniejszych jest rozmarycyna o działaniu przeciwbólowym i pobudzajšcym. Inne to m.in. flawonoidy, garbniki i diterpeny, a także lotne olejki. Włanie tym składnikom rolina zawdzięcza swoje cenne właciwoci.Rozmaryn jest cudownym rodkiem odżywczym szczególnie dla serca (pobudza kršżenie, podnosi cinienie) oraz mózgu i układu nerwowego (znajduje zastosowanie w leczeniu nerwowoci, wyczerpania, depresji i problemów ze snem). Zapobiega również migrenom i bólom głowy. Pomaga też w trawieniu pokarmów, a jego specyficzny, szczypišcy aromat jest skuteczny przy zwalczaniu kataru i infekcji zatokowych. Dowiedziono również, że hamuje rozwój raka piersi, skóry i płuc.RumianekPrzy problemach gastrycznych napar z rumianku jest rozwišzaniem uniwersalnym, gdyż regulujšc pracę jelit, zwalcza zarówno uporczywe zaparcia, jak i rozwolnienia. Poza tym, skutecznie łagodzi bóle głowy, nerwobóle, oraz bóle reumatyczne. Jest szczególnie polecany kobietom, które majš zaburzenia miesišczkowania bez wyranej medycznej przyczyny.Naukowcy z uniwersytetu w Ohio dowiedli również, że regularne picie herbaty rumiankowej zmniejsza ryzyko wystšpienia niektórych nowotworów. Wszystko dzięki apigeninie, białku z grupy flawonoidów, która nie tylko wspomaga działanie chemioterapii, ale może być również samodzielnie stosowana w profilaktyce nowotworowej. Warto wiedzieć, że apigeniny można znaleć także w pietruszce, selerze, mięcie i oregano, a także jabłkach i winogronach.KurkumaZ pewnociš nie można narzekać na brak naukowych dowodów na zbawienne działanie kurkumy, bowiem aktywny składnik zawarty w szafranie indyjskim posiada ogromnš iloć leczniczych właciwoci. Przyprawa ta jest skuteczna m.in. w walce z cukrzycš i chorobš Alzheimera, w obniżaniu poziomu złego cholesterolu, w przypieszaniu gojenia się ran, w zwalczaniu stanów zapalnych oraz w redukowaniu ryzyka wystšpienia raka.- Kurkuma (diferuloymethane) jest jednš najlepszych substancji przeciwrakowych, a epidemiologiczne dowody ukazujš, że wród ludzi, którzy jedzš tę przyprawę w dużych ilociach, występuje mniej przypadków zachorowań na raka - mówi dr Saraswati Sukumar, onkolog z Uniwersytetu Johna Hopkinsa.Co najważniejsze, w odróżnieniu do syntetycznych leków antynowotworowych, kurkuma nie atakuje zdrowych komórek oraz DNA, więc jej stosowanie nie niesie ze sobš żadnych efektów ubocznych. Poza tym spożywanie kurkumy jest zalecane w czasie chemioterapii, gdyż zwiększa ona jej skutecznoć w walce z rakiem.Papryczki chiliKapsaicyna to alkaloid odpowiedzialny za ostry smak papryczki chili. Zwišzek ten jest od dawna używany w medycynie. Znalazł zastosowanie między innymi jako lek przeciwbólowy oraz rozgrzewajšcy. Kapsaicynę stosuje się zewnętrznie - w balsamach, maciach oraz plastrach. Jest składnikiem leków zwalczajšcych bóle reumatyczne, mięniowe, artretyczne oraz nerwobóle. Udowodniono także, że kapsaicyna może być broniš w walce z nowotworami. Co ważne, atakuje tylko uszkodzone komórki, nie niszczšc tych zdrowych i prawidłowo funkcjonujšcych.Mięta pieprzowaNależy do najbardziej popularnych leczniczych rolin. Jej licie zawierajš m.in. mentol w olejku eterycznym, a także witaminę C, rutynę i karoten. Wycišg z mięty pieprzowej pobudza wydzielanie soku żołšdkowego i żółci w wštrobie, ułatwia trawienie, zmniejsza napięcie mięni gładkich jelit i dróg żółciowych, przywraca prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit. Mięta pieprzowa ułatwia również odejcie gazów i zmniejsza wzdęcia, działa przeciwskurczowo, koi ból brzucha.W tradycyjnej medycynie ludowej olejek z mięty stosowany był do walki z rakiem. Badania naukowców z Uniwersytetu Adelajdy potwierdziły, że przeciwdziała ona nowotworom nerek i przewodu pokarmowego.Przyprawy przyspieszajš przemianę materiiW diecie ważne jest nie tylko to, jakie produkty jemy, lecz także to czym je przyprawiamy. Niektóre przyprawy ułatwiajš bowiem trawienie i przyspieszajš przemianę materii.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]