Zielona herbata - czyżby pa.., Domowe Leczenie, zdrowie

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Przedruk ze strony:
/zielona_herbata_czyzby_panaceum_na_wiele_dolegliwosci
Drukuj pracħ
Zielona herbata - czyŇby panaceum na
wiele dolegliwoĻci?
Zielona herbata i zwiĢzki katechinowe w niej zawarte.
W wielu publikatorach namawia siħ nas do picia zielonej herbaty ze wzglħdu na
jej lecznicze wþasnoĻci.Jest to dokþadnie juŇ udokumentowane w badaniach na caþym
Ļwiecie. Picie zielonej herbaty wiĢŇe siħ ze znacznym obniŇeniem niebezpieczeıstwa
zachorowania na nowotwr piersi, ukþadu pokarmowego ze szczeglnym
uwzglħdnieniem jelita grubego, prostaty, trzustki, wĢtroby i innych narzĢdw.
AktywnoĻę biologicznĢ zielona herbata zawdziħcza zwiĢzkom polifenolowym
OgromnĢ iloĻę naturalnych polifenoli zawierajĢ preparaty zielonej herbaty dostħpne juŇ
na rynku polskim.
WĻrd polifenoli zawartych w zielonej herbacie gþwnĢ rolħ odgrywajĢ
katechiny. Najbardziej aktywnym zwiĢzkiem katechinowym jest tzw. galusanian
epigalokatechiny Î EGCG, nastħpnie epigalokatechina Î EGC, galusanian
epikatechiny Î ECG, epikatechina Î EC oraz katechina Î C.
Badania naukowe (m.in. na Uniwersytecie w Kansas) dowodzĢ, Ňe galusanian
epigalokatechiny EGCG zapewnia efektywniejszĢ ochronħ komrek oraz DNA, niŇ tak
doskonaþe antyoksydanty jak witamina E i C oraz resveratrol Î skþadnik czerwonego
wina.
Stwierdzono rwnieŇ, Ňe wyciĢgi z zielonej herbaty ochraniajĢ biaþka przed
uszkodzeniem przez wolne rodniki oraz witaminħ E (tþuszczowĢ przecieŇ) przed
utlenianiem, a w zasadzie spowalniajĢ proces jej utleniania. Dziħki temu opŅnieniu
witamina E ma niejako czas na skuteczne unieszkodliwianie wolnych rodnikw
zdolnych do utlenienia cholesterolu LDL i jego uszkodzenia, w wyniku czego dochodzi
zwykle do rozwoju miaŇdŇycy naczyı krwionoĻnych.
W dodatku wyciĢgi wodne zielonej herbaty obniŇajĢ znacznie poziom glukozy
(nawet o ponad 20%) i trjglicerydw (do ok. 30% lub wiħcej). Skutkuje to oczywiĻcie
zmniejszeniem ryzyka zawaþw serca i innych chorb ukþadu krĢŇenia. W jednej z
analiz stanu zdrowia i iloĻci spoŇywanych polifenoli Î skþadnikw herbaty, owocw,
jarzyn i wina przyjmowanych codziennie, przeprowadzonych na 25.372 palĢcych
mħŇczyzn (áFarmacja PolskaÑ Nr 20, 16-31.10.2002r.), stwierdzono wyraŅnĢ odwrotnĢ
zaleŇnoĻę miħdzy zawartoĻciĢ flawonoli i flawonw w diecie, a liczbĢ zawaþw serca
nie zakoıczonych ĻmierciĢ.
Inne badania prowadzone na caþym Ļwiecie dowodzĢ rwnieŇ, Ňe istnieje odwrotna
korelacja miħdzy zawartoĻciĢ bioflawonoidw w codziennej diecie i umieralnoĻciĢ z
powodu choroby niedokrwiennej serca. Ryzyko Ļmierci z powodu zawaþu byþo
najwyŇsze w grupach przyjmujĢcych najmniej flawonoidw. Podobne wnioski dotyczĢ
udarw i nowotworw.
NiebagatelnĢ rolħ odgrywajĢ polifenole na zwiħkszanie poziomu enzymw (i ich
aktywnoĻci) posiadajĢcych wþaĻciwoĻci antyoksydacyjne.
Dotyczy to zwþaszcza takich enzymw jak katalaza, dysmutaza nadtlenkowa,
peroksydaza glutationowa, reduktaza chininowa i glutationowa, S-transferaza
glutationowa. Zaobserwowano wzrost poziomu tych enzymw zwþaszcza w pþucach,
wĢtrobie, skrze i dolnej czħĻci przewodu pokarmowego. AktywnoĻę np. dysmutazy
ponadtlenkowej potrafiþa wzrosnĢę nawet aŇ o ponad 100%! Nie trzeba wiħc juŇ
dodawaę, jak szczeglne dziaþania antynowotworowe speþniajĢ polifenole wþaĻnie w
tych organach.
SkutecznoĻę terapeutycznĢ zielonej herbaty moŇna osiĢgnĢę, jeĻli dziennie
wypijaę siħ bħdzie minimum cztery filiŇanki odpowiednio przyrzĢdzonego napoju. W
praktyce czħsto jest to niemoŇliwe z rŇnych wzglħdw (m.in. problemw
ŇoþĢdkowych). Kryje siħ tu rwnieŇ niebezpieczeıstwo zanieczyszczenia herbaty
zwiĢzkami toksycznymi (pestycydy, metale ciħŇkie, aflatoksyny itp.). Z tego wzglħdu
naleŇy stosowaę ekstrakty.
Obecnie na polskim rynku dostħpne, doskonaþe ekstrakty zielonej herbaty
posiadajĢ wyjĢtkowo wysokie stħŇenie leczniczych polifenoli. W niektrych
przypadkach suplementw áherbacianychÑ jedna tylko kapsuþka preparatu odpowiada
siedmiu filiŇankom mocnej, ĻwieŇo zaparzonej zielonej herbaty. Nie zawiera natomiast
kofeiny (w odrŇnieniu od naparu).
Dodajmy, Ňe rygory technologiczne produkcji zapewniajĢ nieobecnoĻę wszelkich
substancji toksycznych i zanieczyszczeı drobnoustrojami (co zdarza siħ przypadku
zwykþej herbaty).
Fragment ksiĢŇki z cyklu "Barwy Twojego Zdrowia" - "Tajemnice suplementacji
odŇywiania".
Autor: Janusz DĢbrowski
Autor: Janusz DĢbrowski
Linkowanie do strony wydruku (tej strony) jest zabronione
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • euro2008.keep.pl