Zielone szejki, Twoje zdrowie

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
słyszeliście o zielonych szejkach?
Dopadło mnie przesilenie wiosenne, dość szybko w tym roku, więc zaczęłam poszukiwać sposobu
na doenergetyzowanie się, wzmocnienie i jednocześnie odtrucie po zimowym cięższym jedzeniu. A
zielone szejki w porównaniu do soków, są kompletnym pożywieniem gdyż nadal zawierają błonnik.
Zielone szejki należą moim zdaniem do smacznych posiłków dla ludzi w każdym wieku. Proporcja
owoców i warzyw 60/40 sprawia, że dominującym smakiem jest smak owocowy a zarazem zielony
warzywny smak wyrównuje słodkość poprawiając ogólne wrażenia. Zielone szejki są po prostu
ciekawym daniem dla większości dorosłych i dzieci.
Ponieważ jest wiele możliwości, każdy znajdzie odpowiednie dla siebie smaki.
Aby przyrządzić szejki wystarczy mieć blender.
Wypijając 2 – 3 filiżanki zielonego szejka dziennie dostarczasz wystarczającą ilość składników
odżywczych, aby odżywić ciało w ciągu całego dnia. Mikro i makroelementy są w ten sposób
łatwoprzyswajalne.
Cząsteczka chlorofilu różni się od cząsteczki ludzkiej krwi tylko jednym atomem. Zgodnie z
naukami Dr Anny Wigmore, spożywanie chlorofilu jest jak robienie transfuzji zdrowej krwi...
Zamierzam tu dodawać przepisy na sprawdzone przeze mnie szejki, będę je popierać zdjęciami i
moimi wrażeniami. Bardzo podoba mi się idea szejków, zwłaszcza, że dodawać będę w sezonie
niezimowym rośliny uznawane powszechnie za chwasty
Najpopularniejsze zielone dodatki do szejków to pietruszka, szpinak, seler, kapusta włoska i
sałata.
Najczęstsze owoce do zielonych szejków to: gruszki, brzoskwinie, nektarynki, banany, mango i
jabłka, truskawki, maliny, dojrzałe banany.
Mango i pietruszka:
2 duże mango + 1pęczek pietruszki + woda
Brzoskwinia i szpinak
2 brzoskwinie, spora garść szpinaku, woda
M
ango + dzikie zieleniny:
2 mango + garść lebiodki, pokrzywy + woda
Truskawki, banany i sałata
1filiżanka truskawek + 2banany + połowa główki sałaty + woda
Jabłko, kapusta i cytryna
4 jabłka + połowa cytryny + 4-5 liści kapusty włoskiej, woda
Kiwi, banan i seler:
4 bardzo dojrzałe kiwi + 1 dojrzały banan + 3 łodygi selera + woda
Gruszka, kapusta i mięta:
4 gruszki + 4 liście kapusty włoskiej +połowa pęczku mięty, woda
autorką tych propozycji jest Viktoria Boutenko
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • euro2008.keep.pl