Zbadaj białko CRP, Zdrowie
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->W czasach naszych rodziców nikt o nim nie słyszał. Nam coraz częściej podczasbadania krwi lekarze zalecają "i proszę też sprawdzić poziom CRP”. Co to zabadanie? I do czego służy?Nazwa pochodzi z języka angielskiego: C Reactive Protein – i dosłownie znaczy białko C-reaktywne. Jest to rodzaj złożonej cząsteczki białka, zwanej białkiem ostrej fazy, ponieważpojawia się we krwi lub mocno i szybko rośnie jego poziom w ostrych stanach zapalnych.Białko to wytwarzane jest pod wpływem cytokin zapalnych (substancji, wytwarzanychprzez organizm w stanach zapalnych) w wątrobie, komórkach tłuszczowych oraz ściankachnaczyń tętniczych, a zwłaszcza w zmienionych miażdżycowo ich wewnętrznych błonach.Funkcja diagnostycznaBiałko CRP pojawia się w stanach zapalnych, ponieważ jego funkcją jest udział w tzw.odpowiedzi immunologicznej. Jego zadanie polega na unieczynnieniu czynnika zapalnegooraz na pobudzaniu funkcji ciałek odpornościowych.To, ile białka CRP krąży w naszej krwi, uzależnione jest od wielu rzeczy. Znaczenie majątakie czynniki, jak płeć, masa ciała, rasa, wiek, palenie papierosów czy stosowane leki.Wpływają nań także dieta: mała zawartość węglowodanów powoduje obniżenie się CRP,jego poziom obniżają także oleje roślinne, błonnik i orzechy. I oczywiście stan zdrowia.Bowiem poziom CRP we krwi rośnie, kiedy w organizmie toczy się jakaś infekcja wirusowaczy bakteryjna, doszło do jakichś urazów, nęka go jakiś stan zapalny, podczas choróbnowotworowych czy po zawale serca. W przypadku zdrowego człowieka stężenie CRP wekrwi jest niewysokie i wynosi nie więcej, niż 5 mg/l (najczęściej jest to 0,1-3,0 mg/l). Jeśliprzekroczy poziom 10 mg/l uważa się, że w organizmie toczy się jakiś stan zapalny. Wprzypadki zakażenia bakteriami Gramm-ujemnymi (najbardziej popularne to salmonella,escherichia coli i helicobacter pylori), może osiągnąć nawet 500 mg/l lub więcej. Zakażeniebakteriami Gramm-dodatnimi (gronkowce, paciorkowce, prątek gruźlicy) lub pasożytamipowodują wzrost CRP do poziomu ok. 100 mg/l, natomiast wirusy podnoszą go do ok. 50mg/l. Wiedząc o tym możemy wyciągać pewne wnioski o tym, jaki rodzaj choroby nękapacjenta. Trochę gorzej wypadają zapalne choroby przewlekłe, takie jak np. chorobyreumatyczne. W ich przypadku poziom CRP może się wahać 10-1000 mg/l, a więc mamniejszą wartość diagnostyczną. Ważne diagnostycznie natomiast jest to, że poziom CRPjest związany z rozległością i aktywnością procesu zapalnego. Stąd obserwacja zmian wstężeniu tego białka, spadek poziomu lub jego wzrost mogą sporo powiedzieć o wygasaniuzapalenia bądź niepowodzeniu terapii. Wyższy poziom CRP ma związek także zpodwyższonym zachorowaniem na cukrzycę typu 2 – a wśród chorych na ten rodzajcukrzycy wysoki poziom CRP podnosi ryzyko incydentów sercowo – naczyniowych.Najwyższe jednak poziomy CRP osiąga u chorych na nowotwory złośliwe – zwłaszczanowotwory układu krwiotwórczego. Czasem są to poziomy trzycyfrowe i więcej. Dlategojeśli w badaniu krwi widać tak wysoki poziom białka CRP lekarze natychmiast zaczynająszukać procesu nowotworowego, który poza podwyższonym poziomem CRP nie dał jeszczeinnych objawów (może poza podniesionym poziomem OB.). Co więcej, białko CRP jestbardzo plastyczną cząsteczką: jego poziom ze zgodnego ze zdrową normą potrafipodskoczyć nawet tysiąckrotnie w ciągu 24 czy 48 godzin. Ale taka sytuacja ma miejscepodczas ostrych zakażeń bakteryjnych lub wirusowych oraz po poważnych urazach.Serdeczne CRPOd niedawna poziom białka CRP jest brany pod uwagę także w diagnostyce i leczeniuchorób sercowo-naczyniowych. A dokładnie używane jest ono do oceny ryzyka tzw.incydentów sercowo-naczyniowych, np. zawału mięśnia sercowego, udaru niedokrwiennegoczy nagłej śmierci sercowej. Okazuje się bowiem, że istnieje związek pomiędzy ryzykiemchorób wieńcowych a poziomem CRP we krwi chorego.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]