Zasada działania oczyszczalni ścieków(1), przydomowa oczyszczalnia ścieków
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Zasada działania oczyszczalni
ś
cieków
Zasada działania oczyszczalni
ś
cieków
HabaRLoczyszczalnie
małeoczyszczalnie,separatory
złoŜabiologiczne,filtryroślinne
www.haba.com.pl
Szwedzkieoczyszczalnie
szwedzkieprzydomowe
oczyszczalnieściekówz
pojedynczymdrenaŜem
www.ekodren.pl
Rzekaniejestściekiem
Chceszkąpaćsięwpolskich
rzekachDziałajteraz!
www.greenpeace.org/poland/wisla
SystemyNapowietrzania
Nowość!DyfuzorypokrytePTFE
wydłuŜająichŜywotnośći
trwałość.
www.stamfordscientific.pl
Zasada działania oczyszczalni
ś
cieków
Brak wody mo
Ŝ
e by
ć
najwa
Ŝ
niejsz
ą
kwesti
ą
, z któr
ą
ludzko
ść
b
ę
dzie miała do czynienia w najbli
Ŝ
szej
przyszło
ś
ci...
Nie wystarczy my
ś
le
ć
o dzisiejszych potrzebach; ponosimy wielk
ą
odpowiedzialno
ść
wobec przyszłych
pokole
ń
, które rozlicz
ą
nas z naszego zaanga
Ŝ
owania dla zachowania bogactw naturalnych powierzonych
nam przez Stwórc
ę
, tak aby
ś
my je traktowali z trosk
ą
i szacunkiem....
JAN PAWEŁ II( lipiec, 2000 )
Woda nie jest produktem komercyjnym takim jak ka
Ŝ
dy inny, lecz raczej dobrem, które musi by
ć
chronione, bronione i traktowane jak dziedzictwo...
Parlament Europejski i Rady Unii Europejskiej
"Ustanowienie ram dla działalno
ś
ci Wspólnoty w dziedzinie polityki wodnej"
Dyrektywa 2000/60/EC
DLACZEGO TRZEBA BUDOWA
Ć
OCZYSZCZALNIE
Ś
CIEKÓW?
Oczyszczalnie
ś
cieków słu
Ŝą
ochronie zdrowia,
Ŝ
ycia,
ś
rodowiska oraz chroni
ą
zasoby czystej wody, która
b
ę
dzie wykorzystana przez przyszłe pokolenia.
Nie wszyscy rozumiej
ą
potrzeb
ę
oczyszczania
ś
cieków pochodz
ą
cych z gospodarstw domowych. W
Polsce ju
Ŝ
około 50% gospodarstw jest doł
ą
czonych do sieci wodoci
ą
gowych. Tylko 3% gospodarstw jest
podł
ą
czonych do kanalizacji z oczyszczalni
ą
ś
cieków.
Myj
ą
c naczynia, pior
ą
c, spłukuj
ą
c toalet
ę
wytwarzamy ogromne ilo
ś
ci
ś
cieków, które zagra
Ŝ
aj
ą
naszemu
zdrowiu, czasami
Ŝ
yciu, a tak
Ŝ
e gro
Ŝą
zanieczyszczeniem zasobów wody, z których jest ona pompowana
do wodoci
ą
gu. Oprócz
ś
cieków "domowych" cz
ę
sto mamy do czynienia ze
ś
ciekami pochodz
ą
cymi z
powstaj
ą
cych na wsi małych przedsi
ę
biorstw, o
ś
rodków zdrowia, szpitali, urz
ę
dów i szkół.
DLACZEGO TRZEBA OCZYSZCZA
Ć
Ś
CIEKI?
nie oczyszczane
ś
cieki stanowi
ą
zagro
Ŝ
enie dla zdrowia, a czasami nawet dla
Ŝ
ycia mieszka
ń
ców,
poniewa
Ŝ
nie oczyszczane
ś
cieki zagra
Ŝ
aj
ą
ś
rodowisku naturalnemu, w tym szczególnie zagro
Ŝ
one
s
ą
zasoby wody b
ę
d
ą
ce
ź
ródłem dla wodoci
ą
gów,
ze wzgl
ę
dów estetycznych: nie czyszczone
ś
cieki brzydko pachn
ą
, a wyciekaj
ą
c na ulic
ę
s
ą
przenoszone na butach wraz ze wszystkimi gro
ź
nymi dla zdrowia mikroorganizmami,
szczególnie wa
Ŝ
ne dla warunków polskich zagra
Ŝ
aj
ą
zanieczyszczeniem bardzo ograniczonych
zasobów wodnych.
CZYM S
Ą
Ś
CIEKI?
W skład
ś
cieków wchodzi woda odpływaj
ą
ca z ubikacji, ze zlewów kuchennych, z pralki.
Ś
cieki
odpływaj
ą
zarówno z domów mieszkalnych jak i ze szkół, szpitali i budynków biurowych. Je
ś
li w
miejscowo
ś
ci znajduje si
ę
jaki
ś
zakład produkcyjny, np. mała masarnia, czy mleczarnia - w skład
ś
cieków
wchodz
ą
równie
Ŝ
ś
cieki z tych zakładów.
Niektóre systemy kanalizacyjne dopuszczaj
ą
dopływ do
ś
cieków tak
Ŝ
e wód deszczowych spływaj
ą
cych
ulicami. W takich przypadkach w skład
ś
cieków wchodz
ą
równie
Ŝ
wszelkiego rodzaju
ś
miecie, olej
wyciekaj
ą
cy z silników samochodowych, chemikalia (jak
ś
rodki ochrony ro
ś
lin, rozpuszczalniki i farby
1 z 11
2008-07-31 21:31
Zasada działania oczyszczalni
ś
cieków
wyciekaj
ą
ce z opakowa
ń
składowanych na placach), spłukiwane z ulic i placów przez deszcz.
CO POWODUJE,
ś
E
Ś
CIEKI S
Ą
TAK NIEBEZPIECZNE?
Odchody ludzkie oraz zwierz
ę
ce mog
ą
zawiera
ć
mikroorganizmy chorobotwórcze. Mog
ą
one dosta
ć
si
ę
do
ś
cieków ze szpitala oraz pochodzi
ć
od osób, które s
ą
ich nosicielami, (chocia
Ŝ
same nie s
ą
chore najcz
ęś
ciej nawet nie zdaj
ą
sobie sprawy,
Ŝ
e s
ą
nosicielami mikroorganizmów
chorobotwórczych).
Ź
ródłem zanieczyszcze
ń
mog
ą
by
ć
równie
Ŝ
odchody zwierz
ę
ce spłukane z ulicy b
ą
d
ź
z masarni.
Wszelkiego rodzaju
ś
rodki chemiczne. Szczególnie gro
ź
ne s
ą
wszelkiego rodzaju
ś
rodki ochrony
ro
ś
lin, czy rozpuszczalniki.
Ś
cieki pr
ę
dzej czy pó
ź
niej dopływaj
ą
do wód gruntowych lub rzek, stawów i jezior. Powoduje to
zagro
Ŝ
enie dla zdrowia, a cz
ę
sto utrat
ę
ź
ródła czystej wody niejednokrotnie u
Ŝ
ywanej do
zaopatrywania wodoci
ą
gu wiejskiego.
Ró
Ŝ
ne
ź
ródła zanieczyszcze
ń
wód gruntowych i powierzchniowych na terenach wiejskich
JAK BAKTERIE CHOROBOTWÓRCZE ZE
Ś
CIEKÓW MOG
Ą
BY
Ć
PRZENOSZONE NA
LUDZI?
Dzieje si
ę
to w ró
Ŝ
ny sposób.
Po pierwsze - poprzez bezpo
ś
redni kontakt ze
ś
ciekami, które wypływaj
ą
na ulic
ę
lub poprzez
chodzenie po polu, na które wypompowano
ś
cieki z szamba. Cz
ę
sto dzieje si
ę
to w czasie k
ą
pieli w
rzece, stawie lub jeziorze, do których mieszka
ń
cy wsi odprowadzaj
ą
ś
cieki bezpo
ś
rednio "rurk
ą
" lub
po
ś
rednio z "dziurawych szamb" do wody gruntowej, która nast
ę
pnie dopływa do jezior i rzek.
Cz
ę
sto zwierz
ę
ta domowe wypasane s
ą
tam, gdzie wypływaj
ą
ś
cieki. W kału
Ŝ
ach
ś
cieków taplaj
ą
si
ę
kaczki i grzebi
ą
kury (jajka s
ą
potem sprzedawane na bazarze lub w sklepach), a czasami nawet
bawi
ą
si
ę
nimi dzieci.
Po drugie - choroby mog
ą
by
ć
przenoszone przez muchy, które siadaj
ą
na zanieczyszczonych
ś
ciekami miejscach, a potem na produktach
Ŝ
ywno
ś
ciowych w domu.
Po trzecie - poprzez picie napojów sporz
ą
dzanych z zanieczyszczonej wody, spo
Ŝ
ywanie warzyw z
ogródków podlewanych nie oczyszczonymi
ś
ciekami, oraz spo
Ŝ
ywanie innych produktów
Ŝ
ywno
ś
ciowych, które w jaki
ś
sposób miały kontakt ze
ś
ciekami.
2 z 11
2008-07-31 21:31
Zasada działania oczyszczalni
ś
cieków
AquaEcoOczyszczalnie
PrzydomoweOczyszczalnieŚcieków
Szamba,SystemZagospodarowaniaWody
SystemyNapowietrzania
Nowość!DyfuzorypokrytePTFEwydłuŜają
ichŜywotnośćitrwałość.
NIEKTÓRE Z CHORÓB I PASO
ś
YTÓW
, (rozprzestrzeniaj
ą
cych si
ę
poprzez nieoczyszczone
ś
cieki).
Zagro
Ŝ
enie dla zdrowia ludzi stanowi
ą
bakterie chorobotwórcze, wirusy, paso
Ŝ
yty oraz ró
Ŝ
nego rodzaju
grzyby. Poni
Ŝ
ej wymieniono tylko kilka chorób. Jednak
Ŝ
e słu
Ŝ
by sanitarne i lekarze s
ą
, co jaki
ś
czas
zaskakiwani nowymi rodzajami infekcji przenoszonych przez wod
ę
, np. wszelkiego rodzaju infekcje
spowodowane dro
Ŝ
d
Ŝ
ami.
CHOROBY POWODOWANE PRZEZ BAKTERIE
Bakterie to niedostrzegalne gołym okiem organizmy odpowiedzialne za takie choroby jak tyfus, paratyfus,
dezynteria, nie
Ŝ
yt przewodu pokarmowego i cholera. Objawy tych chorób s
ą
podobne. Mog
ą
to by
ć
bóle
głowy, biegunka (czasami z krwi
ą
), bóle brzucha, gor
ą
czka, nudno
ś
ci i wymioty. W zale
Ŝ
no
ś
ci od rodzaju
bakterii objawy te mog
ą
wyst
ą
pi
ć
od paru godzin do paru dni po zjedzeniu zaka
Ŝ
onych produktów lub
kontaktu z zanieczyszczon
ą
wod
ą
. Cz
ę
sto objawy chorób s
ą
bardzo łagodne, albo w ogóle nie wywołuj
ą
Ŝ
adnych reakcji. Jednak
Ŝ
e ka
Ŝ
dy, kto cz
ę
sto cierpi na biegunk
ę
lub ma nudno
ś
ci powinien bezzwłocznie
skontaktowa
ć
si
ę
z lekarzem.
Tyfus był szczególnie gro
ź
ny na pocz
ą
tku dwudziestego wieku,. Dzi
ę
ki szczepieniom ochronnym został w
krajach rozwini
ę
tych prawie wyeliminowany, ale nadal jest gro
ź
ny w krajach rozwijaj
ą
cych si
ę
. W
styczniu 1996 roku w Algierii w mie
ś
cie Ain Taya zachorowało na tyfus 910 osób. Przyczyn
ą
było
zanieczyszczenie zbiorników wodnych
ś
ciekami z uszkodzonej podczas prac budowlanych rury
kanalizacyjnej.Objawami tyfusu s
ą
wysoka gor
ą
czka, utrata apetytu, nudno
ś
ci, wymioty i biegunka.
Cholera - równie
Ŝ
bardzo gro
ź
na w dawnych czasach. Obecnie opanowana głównie wskutek post
ę
pu w
higienie, ale ci
ą
gle gro
ź
na. Od 1961 roku wła
ś
ciwie ci
ą
gle mamy do czynienia z epidemi
ą
cholery, która
rozprzestrzenia si
ę
niezwykle szybko, szczególnie w
ś
ród g
ę
sto zamieszkałych osiedli ludzkich
nieposiadaj
ą
cych oczyszczalni
ś
cieków i kanalizacji. Stwierdzono rozprzestrzenianie si
ę
tej choroby
równie
Ŝ
poprzez spo
Ŝ
ywanie ryb morskich złowionych w zanieczyszczonych
ś
ciekami wodach morskich.
W 1991 roku Ameryka Łaci
ń
ska prze
Ŝ
yła straszliw
ą
epidemi
ę
cholery spowodowan
ą
prawdopodobnie
zanieczyszczeniem wody morskiej
ś
ciekami wypuszczonymi przez statek chi
ń
ski koło portu w Limie
stolicy Peru. Epidemia rozprzestrzeniła si
ę
szybko po kontynencie i przeniosła do Ekwadoru, Kolumbii,
Chile i Północnego Meksyku. Spowodowała
ś
mier
ć
10.000 osób oraz ponad 1 milion zachorowa
ń
. Kilka
lat temu epidemia tej choroby wyst
ą
piła na Ukrainie. Za główn
ą
jej przyczyn
ę
uwa
Ŝ
a si
ę
wypływ
nieoczyszczonych
ś
cieków do rzeki.
CHOROBY WYWOŁYWANE PRZEZ WIRUSY
Wirusy na ogół nie mog
ą
rozmna
Ŝ
a
ć
si
ę
poza organizmem, a
ś
cieki s
ą
dla nich wrogim lub
niesprzyjaj
ą
cym
ś
rodowiskiem, w którym nie mog
ą
długo prze
Ŝ
y
ć
. Jednak
Ŝ
e zdarzały si
ę
przypadki
zaka
Ŝ
enia
Ŝ
ółtaczk
ą
zaka
ź
n
ą
wła
ś
nie poprzez nieoczyszczone
ś
cieki. Agencja Ochrony
Ś
rodowiska USA
(odpowiednik naszego ministerstwa ochrony
ś
rodowiska) uwa
Ŝ
a,
Ŝ
e w
ś
ciekach wyst
ę
puje około 100
rodzajów wirusów, ale ich wpływ na zdrowie ludzkie jest jeszcze nieznany.
PASO
ś
YTY W
Ś
CIEKACH
Do niedawna wi
ę
kszo
ść
Amerykanów nie zwracała uwagi na niebezpiecze
ń
stwo wyst
ę
powania paso
Ŝ
ytów
w wodzie pitnej. Jednak
Ŝ
e nagło
ś
nione przez pras
ę
, radio i telewizj
ę
epidemie wywołane przez paso
Ŝ
yty
wzbudziły zainteresowanie tymi organizmami. Zalicza si
ę
do nich m.in. pierwotniaki, robaki paso
Ŝ
ytnicze
(np. tasiemce) oraz ameby. Ameby powodowały najwi
ę
cej zaka
Ŝ
e
ń
w USA w czasach, gdy oczyszczanie
wody pitnej i
ś
cieków nie było tak powszechne jak dzisiaj.
Jedna z epidemii była wywołana przez pierwotniak o łaci
ń
skiej nazwie Giardia Lambia, druga - opisana
poni
Ŝ
ej - przez pierwotniak o łaci
ń
skiej nazwie Cryptosporidium. Je
ś
li wypijemy wod
ę
zaka
Ŝ
on
ą
paso
Ŝ
ytami mog
ą
one rozmna
Ŝ
a
ć
si
ę
w naszym organizmie powoduj
ą
c łagodn
ą
lub bardzo ci
ęŜ
k
ą
3 z 11
2008-07-31 21:31
Zasada działania oczyszczalni
ś
cieków
biegunk
ę
.
Ludzie zaka
Ŝ
eni paso
Ŝ
ytami wydalaj
ą
je wraz z odchodami. W niesprzyjaj
ą
cym
ś
rodowisku paso
Ŝ
yty
mog
ą
wytwarza
ć
formy przetrwalnikowe, odporne na
ś
rodki dezynfekcyjne i inne metody oczyszczania
wody pitnej. Mo
Ŝ
na je likwidowa
ć
poprzez gotowanie wody, ale jedynym skutecznym sposobem
zapobiegania epidemiom jest oczyszczanie
ś
cieków oraz zapobieganie przedostaniu si
ę
nieoczyszczonych
ś
cieków do zasobów wodnych. W procesie oczyszczania
ś
cieków niszczone s
ą
nawet przetrwalnikowe
formy paso
Ŝ
ytów. Nieoczyszczone
ś
cieki mog
ą
te
Ŝ
zawiera
ć
jajeczka tasiemców i glisty ludzkiej. S
ą
one
cz
ę
sto przyczyn
ą
zaka
Ŝ
e
ń
. Niektórymi tasiemcami mo
Ŝ
na zakazi
ć
si
ę
chodz
ą
c boso po ł
ą
ce lub pla
Ŝ
y
ska
Ŝ
onej nieoczyszczonymi
ś
ciekami lub wod
ą
zanieczyszczon
ą
ś
ciekami. Dostaj
ą
si
ę
one do organizmu
poprzez skór
ę
stóp (takie wypadki najcz
ęś
ciej maj
ą
miejsce w południowowschodniej cz
ęś
ci USA).
GRZYBICE
W Polsce powszechne s
ą
zaka
Ŝ
enia ró
Ŝ
nego rodzaju grzybami z grupy dro
Ŝ
d
Ŝ
y. Np. poprzez k
ą
piel w
zanieczyszczonej rzece czy jeziorze. Grzybice (choroby powodowane przez dro
Ŝ
d
Ŝ
e) s
ą
bardzo
dokuczliwe i trudne do wyleczenia. Szczególnie nara
Ŝ
one na zaka
Ŝ
enie dro
Ŝ
d
Ŝ
ami s
ą
delikatne tkanki
intymnych cz
ęś
ci ciała kobiet i m
ęŜ
czyzn.
INNE ZAGRO
ś
ENIA ZWI
Ą
ZANE Z BRAKIEM OCZYSZCZALNI
Ś
CIEKÓW
Razem z nieoczyszczonymi
ś
ciekami do wód dostaj
ą
si
ę
du
Ŝ
e ilo
ś
ci zwi
ą
zków fosforu i azotu. Zwi
ą
zki te
"u
Ŝ
y
ź
niaj
ą
" wod
ę
i powoduj
ą
gwałtowny rozwój ró
Ŝ
nego rodzaju glonów. Glony (algi) zu
Ŝ
ywaj
ą
tlen
rozpuszczony w wodzie powoduj
ą
c masowe
ś
ni
ę
cie ryb. Rozkładaj
ą
c si
ę
glony wydzielaj
ą
niemiły zapach
oraz zmieniaj
ą
smak wody. Niektóre glony s
ą
toksyczne dla ludzi. Zbyt wielka ilo
ść
zwi
ą
zków azotu mo
Ŝ
e
by
ć
równie
Ŝ
niebezpieczna dla ludzi. Powoduj
ą
one methemoglobinemi
ę
(tzw. sinic
ę
). Choroba ta
spowodowana jest tym,
Ŝ
e krew nie przenosi do komórek odpowiedniej ilo
ś
ci tlenu. Jest ona szczególnie
niebezpieczna dla małych dzieci. Przypuszcza si
ę
równie
Ŝ
,
Ŝ
e zwi
ą
zki azotu mog
ą
powodowa
ć
poronienia.
Szkodliwe dla ludzi s
ą
równie
Ŝ
niektóre metale zawarte w
ś
ciekach pochodz
ą
cych z zakładów
przemysłowych. Inne substancje toksyczne mog
ą
dosta
ć
si
ę
do
ś
cieków z zakładów przemysłowych albo z
ulic spłukiwanych przez wod
ę
deszczow
ą
. Do substancji tych nale
Ŝą
pestycydy i inne chemikalia jak
benzen, fenol, chlorki, zwi
ą
zki chloru, w
ę
gla, wodoru, (czyli wszelkiego rodzaju farby i rozpuszczalniki).
W JAKI SPOSÓB OCZYSZCZANIE
Ś
CIEKÓW ZAPOBIEGA PRZENOSZENIU CHORÓB
ZAKA
Ź
NYCH?
Oczyszczanie
ś
cieków składa si
ę
z kilku procesów, które usuwaj
ą
lub neutralizuj
ą
ogromn
ą
cze
ść
substancji szkodliwych i u
ś
miercaj
ą
organizmy chorobotwórcze wyst
ę
puj
ą
ce w
ś
ciekach. Pierwszy z nich
usuwa zanieczyszczenia wyst
ę
puj
ą
ce w postaci cz
ą
stek stałych. Ten pierwszy stopie
ń
oczyszczania to
filtrowanie lub przetrzymanie
ś
cieków w zbiorniku tak, aby cz
ą
stki stałe mogły opa
ść
na dno. W
ś
ciekach
(przy dost
ę
pie tlenu) rozwijaj
ą
si
ę
po
Ŝ
yteczne bakterie, które rozkładaj
ą
substancje zawarte w
ś
ciekach.
Dalsze oczyszczanie zale
Ŝ
y od rodzaju dopływaj
ą
cych
ś
cieków. Zwykle jest to poł
ą
czony proces filtracji z
oczyszczaniem biologicznym (a wi
ę
c przy pomocy samoczynnie rozwijaj
ą
cych si
ę
bakterii). Takie
oczyszczanie jest wystarczaj
ą
ce, gdy mamy do czynienia ze
ś
ciekami pochodz
ą
cymi tylko z gospodarstwa
domowego. W wi
ę
kszych oczyszczalniach
ś
cieki mog
ą
(czasami musz
ą
) by
ć
poddawane procesowi
oczyszczania chemicznego.
Osady pochodz
ą
ce ze
ś
cieków (np. osad usuwany, co jaki
ś
czas z dna osadników gnilnych cz
ę
sto
nazywanych szambami) s
ą
poddawane procesom oczyszczania chemicznego, suszone (cz
ę
sto w wysokiej
temperaturze by zabi
ć
organizmy chorobotwórcze) lub kompostowane. W dalszym procesie mog
ą
one by
ć
u
Ŝ
ywane jako nawóz do utrzymania zieleni miejskiej, hodowli drzew, a nawóz wyprodukowany ze
ś
cieków w odpowiednich warunkach mo
Ŝ
e by
ć
u
Ŝ
ywany w rolnictwie.
NIEOCZYSZCZANE
Ś
CIEKI S
Ą
GRO
Ź
NE RÓWNIE
ś
W WYSOKO ROZWINI
Ę
TYCH
KRAJACH
Amerykanie zwracaj
ą
niewielk
ą
uwag
ę
na to, co dzieje si
ę
ze
ś
ciekami z ich domów, a kran i
nieograniczony dost
ę
p do czystej wody uwa
Ŝ
aj
ą
za rzecz zupełnie naturaln
ą
. Cholera i inne choroby, które
4 z 11
2008-07-31 21:31
Zasada działania oczyszczalni
ś
cieków
rozprzestrzeniaj
ą
si
ę
głównie z powodu braku oczyszczalni
ś
cieków s
ą
postrzegane jako zagro
Ŝ
enie dla
innych, ni
Ŝ
ej rozwini
ę
tych krajów.
ś
e tak nie jest,
Ŝ
e zaniedbania s
ą
niebezpieczne,
Ŝ
e choroby te i inne s
ą
gro
ź
ne dla wszystkich potwierdza raport Ameryka
ń
skiej Akademii Mikrobiologii opublikowany w maju
1996 roku. Raport ten, zatytułowany "Globalne obni
Ŝ
enie mikrobiologicznego bezpiecze
ń
stwa wody;
wezwanie do działania", ocenia,
Ŝ
e na
ś
wiecie 80% chorób zaka
ź
nych spowodowanych jest kontaktem lub
u
Ŝ
ywaniem zanieczyszczonej wody. Choroby powoduj
ą
ce biegunk
ę
przenoszone poprzez zaka
Ŝ
on
ą
wod
ę
zabijaj
ą
około 2 milionów dzieci i s
ą
przyczyn
ą
około 900 zachorowa
ń
rocznie.
Raport zawiera szereg wniosków oraz wskazówek jak poprawi
ć
jako
ść
wody. Podkre
ś
la konieczno
ść
edukacji rz
ą
dów, samorz
ą
dów i społecze
ń
stw w dziedzinie ryzyka zachorowa
ń
na choroby zaka
ź
ne
wywoływane zanieczyszczon
ą
wod
ą
. Przykłady ostatnich masowych zachorowa
ń
w Wielkiej Brytanii,
Kanadzie oraz w USA (w stanach Milwaukee i Wisconsin) wywołanych pierwotniakiem o łaci
ń
skiej
nazwie Cryptosporidium pomagaj
ą
zrozumie
ć
ryzyko wyst
ę
puj
ą
ce w krajach rozwini
ę
tych. Pierwotniak
ten pochodz
ą
cy z kału ludzkiego i zwierz
ę
cego przedostał si
ę
do wody pitnej. Raport zalicza epidemi
ę
cryptosporidiosy (nazwa choroby pochodzi od nazwy ww. pierwotniaka) w Milwaukee w 1993 roku do
najwi
ę
kszych zanotowanych w USA chorób wywołanych przez zanieczyszczon
ą
wod
ę
. Zaka
Ŝ
eniu uległo
około 400 tysi
ę
cy ludzi (około jedna czwarta mieszka
ń
ców). Choroba okazała si
ę
ś
miertelna dla 104 osób.
Jednak
Ŝ
e wi
ę
kszo
ść
epidemii, jakie wyst
ą
piły w USA spowodowane były zanieczyszczeniami studni
indywidualnych lub zanieczyszczeniami wody w wodoci
ą
gach w małych miejscowo
ś
ciach. Najcz
ęś
ciej
przyczyn
ą
było zanieczyszczenie wody
ś
ciekami.
ZASADA DZIAŁANIA OCZYSZCZALNI
Ś
CIEKÓW
Oczyszczanie mechaniczne
Pierwszym etapem oczyszczania
ś
cieków jest oczyszczanie mechaniczne. Podlegaj
ą
mu ciała
nierozpuszczalne, czyli zanieczyszczenia zawieszone w wodzie. W oczyszczalniach mechanicznych
wykorzystuje si
ę
procesy cedzenia, filtrowania, osiadania (sedymentacji) i wznoszenia (flotacji). W
oczyszczalniach pierwszego stopnia usuwa si
ę
ze
ś
cieków: wi
ę
ksze ciała stałe, tzw. skratki; cz
ą
stki
ziemiste, a przede wszystkim piasek; zawiesiny opadaj
ą
ce, tj. osady wst
ę
pne; zawiesiny flotuj
ą
ce, tj. oleje
i tłuszcze. W oczyszczalni pierwszego stopnia mo
Ŝ
e by
ć
przeprowadzone od
ś
wie
Ŝ
anie
ś
cieków, przez ich
napowietrzanie w kanałach dopływowych, piaskownikach, wydzielonych cz
ęś
ciach osadników wst
ę
pnych
lub w specjalnych zbiornikach. W miar
ę
potrzeby mo
Ŝ
e by
ć
tu równie
Ŝ
wykonywane chlorowanie
ś
cieków.
Wydzielanie ciał stałych
Do wydzielenia ze
ś
cieków skratek słu
Ŝą
przede wszystkim kraty i niekiedy sita. Kraty dzieli si
ę
na
rzadkie,
ś
rednie i g
ę
ste oraz na oczyszczane r
ę
cznie i oczyszczane mechanicznie. Wydzielone skratki
przerabia si
ę
lub likwiduje przez kompostowanie, fermentacj
ę
, spalanie lub rozdrabnianie i zawrócenie do
dopływu
ś
cieków. Mog
ą
one by
ć
niekiedy przerabiane wspólnie z osadami
ś
ciekowymi. W przypadku
niezbyt du
Ŝ
ych ilo
ś
ci skratek mo
Ŝ
na zastosowa
ć
kraty koszowe z mechanicznym usuwaniem skratek. Do
przeróbki skratek z du
Ŝ
ych zespołów krat stosuje si
ę
rozdrabniarki wolnostoj
ą
ce lub zanurzone.
Rozdrabniarki dzieli si
ę
na młotkowe, no
Ŝ
owe oraz wirowe. Sita dynamiczne znalazły praktyczne
zastosowanie przy mechanicznym oczyszczaniu
ś
cieków z ferm, fabryk celulozy i papieru oraz niektórych
rodzajów
ś
cieków z zakładu przemysłu spo
Ŝ
ywczego. Do oczyszczania niektórych
ś
cieków
przemysłowych i wydzielania cz
ęś
ci stałych z gnojownicy stosuje si
ę
sita statyczne, zwane popularnie
sitami szczelinowymi albo szczelinowo - łukowymi.
Usuwanie za
ś
cieków zawiesin opadaj
ą
cych
Zawiesiny drobne redukuje si
ę
w procesie sedymentacji. Rozró
Ŝ
nia si
ę
umownie zawiesiny opadalne
ziarniste oraz kłaczkowate. Zawiesiny opadalne ziarniste opadaj
ą
z jednakow
ą
pr
ę
dko
ś
ci
ą
i mog
ą
spowodowa
ć
powstanie cementuj
ą
cych powłok trudnych do usuni
ę
cia. Du
Ŝ
o zanieczyszcze
ń
ziarnistych,
okre
ś
lanych umownie jako piasek, zawieraj
ą
ś
cieki miejskie oraz wody
ś
ciekowe z zakładów przemysłu
rolno spo
Ŝ
ywczego. Do grupy zawiesin ziarnistych zalicza si
ę
równie
Ŝ
Ŝ
u
Ŝ
el, koksik, cz
ą
stki w
ę
gla oraz
ró
Ŝ
ne nasiona. Zawiesiny
ś
ciekowe kłaczkowate charakteryzuje niejednakowa pr
ę
dko
ść
opadania. Do
osadów kłaczkowatych zalicza si
ę
na przykład wodorotlenek
Ŝ
elazowy, osad czynny oraz bardzo drobny
miał w
ę
glowy. Do usuwania ze
ś
cieków zawiesin ziarnistych słu
Ŝą
piaskowniki, natomiast do wydzielania
5 z 11
2008-07-31 21:31
[ Pobierz całość w formacie PDF ]