Zestaw Diet Dla Chorych Na Cukrzycę Typu II - 1800 kcal, Artykuły (Zioła, Diety, Uroda i Inne)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Pomorski Ośrodek Diagnostyki Medycznej
"PODIMED" Spółka z o.o.
NZOZ w Szczecinku
M A T E R I A Ł Y E D U K A C Y J N E D L A P A C J E N T Ó W
ZESTAW DIET DLA CHORYCH NA CUKRZYCĘ TYPU 2
1800 kcal
Zestaw I
I
ŚNIADANIE
II
ŚNIADANIE OBIAD
POD-
WIECZO-
REK
KOLACJA
Kanapki z
twarożkiem,
cykorią i
szczypiorkiem:
- chleb żytni
razowy
(3 cienkie
kromki – 100g)
- margaryna
(2
płaskie łyżeczki –
10g)
- serek
twarogowy
ziarnisty
(3/4
opakowania –
100g)
- cykoria
(1 duża
– 100g)
- szczypiorek
(1
łyżka – 10g)
Kanapka z
kurczakiem i
papryką:
- pumpernikiel
(1
kromka – 30g)
- margaryna
(1
płaska łyżeczka –
5g)
- baton z
kurczaka
(1
plaster – 20g)
- papryka
czerwona
(1/2
dużej – 100g)
Zupa
jarzynowa:
- brukselka
(5
sztuk – 80g)
- olej
(1 łyżeczka
– 4g)
- włoszczyzna
(60g)
Kefir 0%
tłuszczu
(1
opakowanie –
200g)
Chleb Graham
(3 cienkie kromki
– 100g)
Kurczak w
galarecie
(100g)
Brzoskwinia
(1
średnia)
Surówka:
- pomidor
(1
średni – 100g)
- papryka
(1/4
dużej – 50g)
Indyk pieczony
w folii
(100g)
Olej
(1 łyżeczka
– 4g)
Herbata bez
cukru
Kasza gryczana
(1,5 łyżki – 30g)
Marchewka z
groszkiem
(3/4
szklanki – 100g)
Herbata bez
cukru
Sałata
(5 dużych
liści – 100g)
z
olejem
(1
łyżeczka – 4g)
Sok jabłkowy
(1
szklanka – 250g)
Ok. 450 kcal,
6WW
Ok. 180 kcal,
3WW
Ok. 630 kcal,
7WW
Ok. 180 kcal,
2WW
Ok. 360 kcal,
5WW
Zestaw II
I
ŚNIADANIE
II
ŚNIADANIE OBIAD
POD-
WIECZO-
REK
KOLACJA
Kanapki z
polędwicą,
serem i
pomidorem:
- chleb Graham
(3 cienkie kromki
– 100g)
- margaryna
(2
płaskie łyżeczki –
10g)
- pomidor
(1
średni – 100g)
- polędwica
(2
plasterki – 40g)
- ser żółty
niskotłuszczowy
(1 plasterek –
15g)
Jogurt
naturalny 0%
tłuszczu
(1
opakowanie –
175g)
Zupa
pomidorowa:
- pomidor
(1
średni – 100g)
- olej
(1 łyżeczka
– 4g)
- włoszczyzna
(60g)
- ryż
(2 łyżki –
30g)
Buraczki
duszone
(1/2
szklanki – 100g)
z
jabłkiem
(1
średnie – 140g)
Kanapki z
kiełbasą
delikatesową z
kurczaka:
- chleb żytni
razowy
(2 cienkie
kromki – 80g)
- margaryna
(2
płaskie łyżeczki –
10g)
-kiełbasa
delikatesowa z
kurczaka
(50g)
Płatki
kukurydziane
(3 płaskie łyżki –
15g)
Olej
(2 łyżeczki –
8g)
Otręby pszenne
(1 łyżka – 6g)
Cielęcina
duszona w
warzywach:
- cielęcina
(100g)
-fasolka
szparagowa
(5
łyżek – 50g)
-marchew tarta
(3 łyżki – 50g)
- olej
(2 łyżeczki
– 8g)
Owoce
sezonowe
(50g)
Sałatka:
-pomidor
(1
średni – 100g)
-kukurydza
konserwowa
(1/2
szklanki – 60g)
Banan
(1/2
średniego – 70g)
Herbata bez
cukru
Herbata bez
cukru
Ziemniaki
pieczone w folii
(3 małe – 150g)
Sok
wielowarzywny
(duża szklanka –
300g)
Ok. 450 kcal,
6WW
Ok. 180 kcal,
3WW
Ok. 630 kcal,
7WW
Ok.180 kcal,
2WW
Ok. 360 kcal,
5WW
Zestaw III
I
ŚNIADANIE
II
ŚNIADANIE OBIAD
POD-
WIECZO-
REK
KOLACJA
Zupa mleczna:
- mleko 0,5%
(1
szklanka – 250g)
-musli z
orzechami i
rodzynkami
(3
łyżki – 30g)
Pumpernikiel
(50g)
Barszcz
czerwony z
ziemniakami:
- buraki tarte
(1/2 szklanki –
50g)
- olej
(1 łyżeczka
– 4g)
- włoszczyzna
(60g)
- ziemniaki
(1,5
małego – 80g)
Musli
(2 łyżki –
20g)
Chleb żytni
razowy
(3 cienkie
kromki – 100g)
Pasta:
- serek ziarnisty
(3 czubate łyżki –
80g)
- szczypiorek
(1
łyżka – 10g)
Kefir 1,5%
tłuszczu
(1
kubek – 200g)
Parówka z
kurczaka
odtłuszczona
(1
krótka – 50g)
Bułka
grahamka
(1/2
sztuki – 50g)
Rzodkiewki
(8
sztuk – 80g)
Surówka:
- kapusta włoska
(100g)
- cebula
(1 mała –
30g)
- papryka
(1/4
dużej)
Sałatka
jarzynowa
(3
łyżki – 80g)
Ryba pieczona
w folii, np.
dorsz
(100g)
Herbata bez
cukru
Olej
(1 łyżeczka
– 4g)
Jabłko
(1 średnie
– 140g)
Surówka z
kapusty
kwaszonej
(6
łyżek)
Herbata bez
cukru
Szpinak
zasmażany:
- szpinak
(1/2
szklanki – 100g)
- olej
(1 łyżeczka
– 4g)
Ok. 450 kcal,
6WW
Ok. 180 kcal,
3WW
Ok. 630 kcal,
7WW
Ok. 180 kcal,
2WW
Ok. 360 kcal,
5WW
Zestaw IV
I
ŚNIADANIE
II
ŚNIADANIE OBIAD
POD-
WIECZO-
REK
KOLACJA
Kanapki z
polędwicą i
twarożkiem:
- chleb żytni
razowy
(3 cienkie
kromki – 100g)
- margaryna
(2
płaskie łyżeczki –
10g)
- polędwica z
indyka
(2 plastry
– 50g)
- ser twarogowy
(3 czubate łyżki -
80g)
Mleko 0,5%
(1
szklanka – 250g)
z płatkami
kukurydzianym
i
(7 łyżek – 30g)
Zupa
ogórkowa:
- ogórki kiszone
(1 duży – 100g)
- olej
(1 łyżeczka
– 4g)
-włoszczyzna
(60g)
- ziemniaki
(1
mały – 50g)
- mleko 1,5%
(3
łyżki – 50g)
Jogurt
owocowy light
(1 opakowanie –
175g)
Chleb żytni
razowy
(2 cienkie
kromki – 80g)
Sałatka
jarzynowa
(4
łyżki – 100g)
1/2 kajzerki
(25g)
Mandarynki
(3
sztuki – 150g)
Herbata bez
cukru
Cielęcina
pieczona w folii
(100g),
olej
(2
łyżeczki – 8g)
Surówka:
- pomidor
(1
średni – 100g)
- cebula
(1 mała –
30g)
- papryka
(1/3
dużej – 80g)
Ziemniaki
puree
(5 łyżek –
150g)
Surówka:
- jabłko
(1
średnie – 140g)
- por
(1/2
średniego – 50g)
- brukselka
(1
szklanka – 100g)
Herbata bez
cukru
Sok
marchwiowo –
jabłkowy
(1
niepełna szklanka
– 200g)
Ok. 450 kcal,
6WW
Ok. 180 kcal,
3WW
Ok. 630 kcal,
7WW
Ok. 180 kcal,
2WW
Ok. 360 kcal,
5WW
Zestaw V
I
ŚNIADANIE
II
ŚNIADANIE OBIAD
POD-
WIECZO-
REK
KOLACJA
Kanapki z
twarożkiem,
szczypiorkiem i
ogórkiem:
- chleb Graham
(3 cienkie kromki
– 100g)
- margaryna
(2
płaskie łyżeczki –
10g)
- serek
twarogowy
ziarnisty
(3
czubate łyżki –
80g)
- szczypiorek
(1
łyżka – 10g)
- ogórek świeży
(1 średni – 150g)
Bułka pszenna
(1/2 sztuki – 25g)
Zupa z pora
zabielana:
- por
(1 średni –
80g)
- olej
(1 łyżeczka
– 4g)
- włoszczyzna
(60g)
-
mleko 1,5%
(1/2 szklanki –
100g)
- ziemniaki
(1
mały – 50g)
Bułka pszenna
(1/2 sztuki – 25g)
Chleb żytni
razowy
(3 cienkie
kromki – 100g)
Margaryna
(1
płaska łyżeczka –
5g)
Makrela
wędzona
(40g)
Sałatka
śledziowa:
- śledź
(1/2
dzwonka – 40g)
- ziemniaki
(1
mały – 50g)
- cebula
(1 mała –
30g)
- jogurt
naturalny 1,5%
tłuszczu
(1 łyżka
– 20g)
- ogórek kiszony
(5 plasterków –
20g)
Szynka
(1 plaster
– 20g)
Pomidor
(1 duży
– 150g)
Rzodkiewki
(5
sztuk – 50g)
Sok
wielowarzywny
(1 duża szklanka
– 300g)
Kurczak z
rożna
(150g)
Ziemniaki z
wody
(3 małe –
150g)
Herbata bez
cukru
Surówka z
marchwi i
jabłek
(1
szklanka – 100g)
Brokuły z wody
(1/2 szklanki)
Ok. 450 kcal,
6WW
Ok. 180 kcal,
3WW
Ok. 630 kcal,
7WW
Ok. 180 kcal,
2WW
Ok. 380 kcal,
5WW
*Źródło: Servier
[ Pobierz całość w formacie PDF ]