Zestaw Diet Dla Chorych Na Cukrzycę Typu II - 1500 kcal, Artykuły (Zioła, Diety, Uroda i Inne)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Pomorski Ośrodek Diagnostyki Medycznej
"PODIMED" Spółka z o.o.
NZOZ w Szczecinku
M A T E R I A Ł Y E D U K A C Y J N E D L A P A C J E N T Ó W
ZESTAW DIET DLA CHORYCH NA CUKRZYCĘ TYPU 2
1500 kcal
Zestaw I
I
ŚNIADANIE
II
ŚNIADANIE OBIAD
POD-
WIECZO-
REK
KOLACJA
Zupa mleczna:
- mleko 0,5%
(1
szklanka – 250g)
- płatki owsiane
(3 łyżki – 30g)
Kanapka z
polędwicą:
-chleb razowy
(1
kromka – 40g)
- polędwica
(1
plaster – 20g)
- sałata
(4 duże
liście – 50g)
Zupa
ogórkowa:
- włoszczyzna
(60g)
- ziemniaki
(2
małe – 80g)
- olej
(1 łyżeczka
– 4g)
- mleko 1,5%
(3
łyżki – 50g)
- ogórek
kwaszony
(1/2
dużego – 50g)
Koktajl
owocowy:
- kefir 0%
tłuszczu
(1 kubek
– 200g)
z truskawkami
(1 szklanka –
130g)
Chleb żytni
razowy
(2 cienkie
kromki – 60g)
Margaryna
(2
płaskie łyżeczki –
10g)
Kanapka z
tuńczykiem:
- margaryna
( 1
płaska łyżeczka –
5g)
- chleb
pełnoziarnisty
(1
cienka kromka –
30g)
- tuńczyk w sosie
własnym
(1/3
puszki – 50g)
- szczypiorek
(1
łyżka – 10g)
- papryka
czerwona
(1/2
dużej – 100g)
Parówka
drobiowa
odtłuszczona
(1
krótka)
Kurczak
duszony w
warzywach:
- kurczak
(100g)
- włoszczyzna
(50g)
- olej rzepakowy
(2 łyżeczki – 8g)
Marchewka
tarta z sokiem z
cytryny
(1 i ½
szklanki – 150g)
Herbata bez
cukru
Herbata bez
cukru
Ryż
(2 łyżki –
30g)
Surówka:
-brukselka
(1
szklanka – 100g)
-groszek zielony
(1/3 szklanki –
50g)
- por
(1/średniego
– 50g)
Woda
mineralna
Ok. 375 kcal,
5WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 525 kcal,
6WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 300 kcal,
4WW
Zestaw II
I
ŚNIADANIE
II
ŚNIADANIE OBIAD
POD-
WIECZO-
REK
KOLACJA
Kanapka z
szynką i
jajkiem:
- chleb
pełnoziarnisty
(2
kromki – 80g)
- jajo na twardo
(1 sztuka – 50g)
- szynka
(1 mały
plastere
k –
20g)
Jogurt
owocowy light
(1 kubek – 150g)
Krupnik:
- włoszczyzna
(60g)
- ziemniaki
(2
małe – 30g)
- olej
(1 łyżeczka
– 4g)
- mleko 1,5%
(3
łyżki – 50g)
- kasza
jęczmienna
(1
łyżka – 20g)
Jogurt
naturalny 1,5%
tłuszczu
(3/4
kubka – 150g)
Kanapka z
twarożkiem:
- bułka
Grahamka
(1/2
sztuki – 50g)
- margaryna
(1
płaska łyżeczka –
5g)
1/2 kajzerki
Kiwi
(1 sztuka –
100g)
Twarożek:
- serek ziarnisty
(1,5 czubatej łyżki
– 60g)
- szczypiorek
(1
łyżka – 10g)
- rzodkiewki
(4
sztuki – 40g)
Sałatka:
- pomidor
(1
średni – 100g)
-ogórek
(1/2
sztuki – 50g)
- kukurydza
konserwowa
(3
łyżki – 50g)
Pulpety z ryby
gotowane:
- dorsz
(100g)
- bułka
(1/2
kajzerki – 20g)
- białko jaja
(1
białko – 30g)
- olej
(1 łyżeczka
– 4g)
Sok
wielowarzywny
(1 duża szklanka –
300g)
Herbata bez
cukru
Ziemniaki z
wody
(2 średnie
– 100g)
Surówka:
- kapusta włoska
(3 duże liście –
100g)
- czerwona
papryka
(1/4
dużej – 50g)
- cebula
(1 mała –
30g)
Woda
mineralna
Ok. 375 kcal,
5WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 525 kcal,
6WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 300 kcal,
4WW
Zestaw III
I
ŚNIADANIE
II
ŚNIADANIE OBIAD
POD-
WIECZO-
REK
KOLACJA
Zupa mleczna:
- mleko 1,5%
(1
szklanka – 200g)
- musli z
rodzynkami i
orzechami
(2
łyżki – 20g)
Kanapka z
serkiem
topionym:
- chleb chrupki
(1 kromka – 10g)
- serek topiony
(20g)
Zupa
jarzynowa:
-włoszczyzna
(100g)
- ziemniaki
(2
małe – 80g)
- olej
(1 łyżeczka-
4g)
- mleko 1,5%
(50g)
Pomarańcza
(1
duża – 250g)
Grzanki:
- kajzerka
(50g)
- margaryna
(1
płaska łyżeczka –
5g)
- szynka
(2
plasterki – 40g)
-
pieczarki
(50g)
ser żółty
niskotłuszczowy
20% tł. tarty
(10g)
Kanapka z
pasztetem z
kurczaka:
- 1/2 grahamki
(50g)
- pasztet
(30g)
- pomidor
(1
średni – 100g)
Jabłko
(1 średnie
– 140g)
Schab pieczony
(70g)
Surówka:
- papryka
(1/2
dużej – 100g)
- kukurydza
konserwowa
(2
łyżki – 30g)
Ziemniaki
puree
(5łyżek –
150g)
Herbata bez
cukru
Brukselka z
wody
(1 szklanka
– 100g)
Herbata bez
cukru
Woda
mineralna
Ok. 375 kcal,
5WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 525 kcal,
6WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 300 kcal,
4WW
Zestaw IV
I
ŚNIADANIE
II
ŚNIADANIE OBIAD
POD-
WIECZO-
REK
KOLACJA
Zupa mleczna:
-mleko 1,5%
(1
szklanka – 250g)
- kasza manna
(1,5 czubatej łyżki
– 30g)
Sok
marchwiowo –
pomarańczowy
(1 duża szklanka
– 300g)
Kapuśniak:
- włoszczyzna
(60g)
- ziemniaki
(1
mały – 50g)
- olej
(1 łyżeczka
– 4g)
- kapusta
kwaszona
(80g)
Mandarynki
(3
sztuki – 150g)
Chleb żytni
razowy
(2 cienkie
kromki – 60g)
Maślanka
(1
szklanka – 250g)
Sardynki w
pomidorach
(50g)
Kanapka z
rybą wędzoną:
- 1/2 kajzerki
-dorsz wędzony
(40g)
- margaryna
(1
płaska łyżeczka –
5g)
Surówka:
- cykoria
(1
średnia – 100g)
- rzodkiewki
(3
sztuki – 30g)
- szczypiorek
(1
łyżka – 10g)
- śmietana 12%
(1 łyżka – 20g)
Pierś z indyka z
rusztu:
- indyk
(100g)
- olej rzepakowy
(2 łyżeczki – 8g)
Surówka:
- pomidor
(1
średni – 100g)
- cebula
(1 mała –
30g)
Ziemniaki z
wody
(2 średnie
– 100g)
Herbata bez
cukru
Sałata zielona
(5 dużych liści –
100g)
z olejem
(1
łyżeczka – 4g)
Herbata bez
cukru
Sok z czarnej
porzeczki
(1
szklanka – 250g)
Ok. 375 kcal,
5WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 525 kcal,
6WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 300 kcal,
4WW
Zestaw V
I
ŚNIADANIE
II
ŚNIADANIE OBIAD
POD-
WIECZO-
REK
KOLACJA
Kanapka z
szynką:
- 1/2 grahamki
(50g)
- margaryna
(1
Banan
(2/3
średniego – 100g)
z serkiem
waniliowym
Zupa z fasolki
szparagowej:
- fasolka
(80g)
- włoszczyzna
(60g)
Kanapka z
serem żółtym
niskotłuszczow
ym:
Sałatka
ziemniaczana:
- ziemniaki
(2
średnie – 100g)
- ogórek
(1/2 sztuki –
płaska łyżeczka –
5g)
- szynka z indyka
(2 plasterki – 40g)
(40g)
-
ziemniaki
(1
średni – 50g)
- olej
(1 łyżeczka
– 4g)
- chleb zwykły
(1
cienka kromka –
30g)
- ser żółty
niskotłuszczowy
20% tł.
(1 cienki
plasterek – 15g)
- rzodkiewki
(5
sztuk – 50g)
50g)
- por
(1/2 średniego
– 50g)
- twarożek ziołowy
(2 czubate łyżki –
80g)
-
jogurt naturalny
0% tłuszczu
(1 łyżka
– 20g)
Sałatka:
- rzodkiewki
(2
sztuki – 20g)
- sałata
(6 dużych
liści – 120g)
- jogurt
naturalny 0%
tłuszczu
(2 łyżki
– 50g)
Pulpety z
indyka:
- indyk
(80g)
- jajko
(10g)
- olej
(2 łyżeczki
– 8g)
- bułka pszenna
(
1/4 kajzerki –
10g)
Sok marchwiowy
(1 szklanka – 250g)
Herbata bez
cukru
Kasza
jęczmienna
perłowa
(2 pełne
łyżki - 40g)
Marchewka z
groszkiem
(1
szklanka – 100g)
Surówka z pora
( 1/2 średniego –
50g)
i jabłka
(1/3
średniego – 50g)
Woda
mineralna
Ok. 375 kcal,
5WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 525 kcal,
6WW
Ok. 150 kcal,
2WW
Ok. 300 kcal,
4WW
*Źródło: Servier
[ Pobierz całość w formacie PDF ]