Zapiekanka mięsno makaronowa, Kuchnia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Zapiekanka mięsno makaronowaUwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki i daniajednogarnkowe. Tym razem pyszna zapiekanka zmakaronem, mięsem mielonym i dodatkiem sosubeszamelowego. Dzięki temu zapiekanka nie jest zbytsucha. Pyszności.Składniki:0,5 kg mięsa mielonego z łopatki1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią ioregano Pudliszki2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki3 łyżki kukurydzy z puszki1 cebula mniejsza2 ząbki czosnkuolej do smażeniasólpieprzpapryka słodkapieprz ziołowymajeranekSos beszamelowy1 łyżka mąki pszennej1 łyżka masła1,5 szk mlekasól pieprz gałka muszkatołowa do smaku300 g makaronu świderki300 g sera żółtegoPrzygotowanie:Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodaćmąkę i energicznie wymieszać uważając żeby niepowstały grudki. Gdy sos będzie jednolity wlać mleko imieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i doprawić dosmaku dosyć pikantnie.Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkęcebulę chwilkę podsmażyć i dodać pokrojony drobnoczosnek, lekko zrumienić. Dodać mięso mielone ipodsmażyć . Do mięsa wlać pomidory z kartonika,dodać przecier pomidorowy, ketchup, odsączonąkukurydzę,sól, pieprz, paprykę słodką, pieprz ziołowyoraz roztarty w dłoniach majeranek. Całość wymieszaći podsmażyć około 10 - 15 min do częściowegoodparowania płynów.Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wykładaćwarstwami - makaron, mięso, sos, kończymymakaronem.Na górę zetrzeć na tarce na dużych oczkach żółty ser.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 st na około20 min. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • euro2008.keep.pl